Zelenski: Ako sad napustimo Sjeverodonjeck, kad ga budemo vraćali imat ćemo pet puta veće žrtve

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će, ako se Oružane snage Ukrajine povuku iz Sjeverodonjecka, gubici biti mnogo veći kada pokušaju da ga vrate pod kontrolu Ukrajine.

On je to kazao odgovarajući na pitanje da li je primjereno da ukrajinska vojska zadrži Sjeverodonjeck ili je bolje da se prebaci u Lisičansk na povoljnije pozicije.

“Treba znati i ako odete na bolje položaje, bit će vam veoma skupo da se vratite, u smislu broja poginulih ljudi, gubitaka”, rekao je Zelenski.

“Sada stojimo i gubimo ljude, ako pređemo na bolje pozicije – onda ako odlučimo da napadnemo kasnije, izgubit ćemo mnogo više”, dodao je.

Istakao je da će u takvoj situaciji ukrajinske trupe morati imati pet puta više opreme i ljudi za napad. Između 10.000 i 15.000 civila i dalje se nalazi u Sjeverodonjecku, koji je nedjeljama granatiran od strane ruske artiljerije, rekao je Zelenski.

Zelenski je dodao da Ukrajinci drže pozicije u gradu i da se ulične borbe nastavljaju.

“Ruska vojska pokušava da upotrijebi dodatne snage u pravcu Donbasa, ali je 103. dan – a ukrajinski Donbas stoji. Čvrsto stoji”, smatra Zelenski.

Similar Posts