PSI IMAJU NAJTAČNIJU INTUICIJU, MOGU DA NANJUŠE TEŠKE BOLESTI I PRIJE NEGO SE JAVE SIMPTOMI:Evo kako se tad ponašaju

Već su rađena naučna istraživanja koja pokazuju da psi mogu da namirišu bolesti kod ljudi, ali sada je definitivno ustanovljena lista oboljenja koju pseći njuh može da osjeti, piše theguardian.com.

Psi zahvaljujući svom snažnom njuhu mogu da otkriju bolesti kod vlasnika.

“Pseći njuh može da nanjušiti jedinice u trilionu molekula, dakle nešto što se može uporediti sa kapi vode u olimpijskom bazenu, to je veličina molekula koju pas može da otkrije. Imaju 40 puta više receptora od čovjeka i mislim da je nama nepojmljivo da tako nešto doživimo”, objašnjava dr. vet. Mario Babić za “24sata.hr”. Ističe kako zahvaljujući toj sposobnosti psi mogu da nanjuše baš svaku promjenu na našem tijelu.

Evo koje bolesti mogu da “nanjuše”:

1. Dijabetes

Psi mogu da nanjuše hipoglikemiju i tako prepoznaju da li njihov vlasnik ima dijabetes. Najčešće reaguju lajanjem, grebanjem šapama i lizanjem. Postoje i psi koji su dresirani upravo da otkrivaju dijabetes kod ljudi.

2. Parkinsonova bolest

Istraživanja Univerziteta u Mančesteru nastoje da pokažu da psi mogu da se izdresiraju da osjete Parkinsonovu bolest nekada i godinama pre nego što se simptomi pojave. Rad je zasnovan na činjenici da je žena, poznata kao “super-njuškalo”, otkrila promjenu u mirisu tijela svog muža šest godina prije nego što mu je dijagnostikovan Parkinsonov sindrom.

3. Promjene u nivou šećera u krvi

Naučne studije potvrdile su da psi mogu da nanjuše pad nivoa glukoze u krvi. Po mirisu našeg znoja tačno mogu da odrede u kakvom smo stanju, što pomaže ljudima koji pate od dijabetesa. Posebno trenirani psi mogu da im pomognu da otkriju problem i pre nego što stignu opasni simptomi, pa mogu na vreme da uzmu lek ili potraže pomoć. U takvim situacijama pas će pokazati znakove stresa i pokušati da privuče pažnju vlasnika.

4. Epileptični napad

Neki su čak u stanju da nekoliko minuta do sat vremena ranije upozore vlasnike koji boluju od epilepsije da će doživjjeti napad. U tom slučaju pas može čudno da se ponaša, laje ili reži.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

5. Rak prostate

Još 2015, jedno italijansko istraživanje je pokazalo da ukoliko trenirate pse da osete određene hemikalije, oni mogu da predvide rak prostate. Naime, u okviru eksperimenta dresirana su dva nemačka ovčara da namirišu posebne materije i, kada su ih uveli u prostoriju sa zdravim i obolelim učesnicima ispitivanja, psi su bili u pravu u 90 odsto slučajeva. Interesantno je da kod mnogih obolelih bolest još nije bila potvrđena. U toku je i studija koja će otkriti ponašanje pasa u svakodnevnom kliničkom okruženju.

Osim bolesti, psi mogu da otkirju vrlo lako i kako se osećamo. 

Ukoliko smo uplašeni oni će to odmah znati.

Ako se uplašite, vaš ljubimac će to znati istog trenutka, jer može da nanjuši hormon adrenalin koji se povezuje sa strahom i opasnošću, i da prepozna karakterističan govor tijela. Veći psi čuvari, kao što su doberman ili rotvajler, odmah će pojuriti da vas zaštite i odbrane od prijetnje, dok će manji imitirati vaše ponašanje.

Izvor:Stil

Similar Posts