ZNATE LI ZBOD ČEGA VAM TRNU RUKE I PRSTI? Na ovaj način taj problem možete ublažiti

Trnjenje ruku u vidu bockanja, peckanja, mravinjanja ili utrnulosti u medicini je poznato kao parestezija i može zahvatiti dlanove, nadlanice i prste, a smatra se normalnim ukoliko ne traje duže od nekoliko minuta.

U zavisnosti od uzroka, gubitak osećaja u rukama može biti kratkotrajan,često se javlja i trnjenje ruku noću što se dešava prilikom spavanja na ruci sa savijenim laktom ili zglobom, ali ponekad nastaje naglo i razvija se postepeno. Ukoliko se utrnulost ruku ne povuče ni poslije nekoliko sati, ili čak postane hronična, neophodno je obratiti se lekaru, jer može ukazivati na neko ozbiljnije oboljenje i dovesti do trajnog gubitka osećaja u šakama i prstima.

TRNJENJE PRSTIJU NA RUKAMA UZROCI

Nervi prenose signale iz različitih dijelova tijela do mozga i obrnuto, a trnjenje ruku se najčešće povezuje s njihovim oštećenjem. Smanjen dotok krvi, bilo koja vrsta pritiska ili uklještenje živaca izazivaju utrnulost u određenom dijelu tijela, čiji su uzroci mnogobrojni – loša cirkulacija,životno doba te određene bolesti. Već pri prvoj manifestaciji simptoma potrebno je utvrditi da li su u pitanju funkcionalne ili organske promjene te da li je riječ o prolaznom simptomu u stanju povišene nervne napetosti.

KARPALNI KANAL SIMPTOMI

Sindrom karpalnog kanala nastaje kao posljedica pritiska na središnji živac (nervus medianus) u predelu karpalnog kanala (canalis carpi).Karpalni tunel sastoji se od osam sitnih koščica s donje strane ručnog zgloba, a kanal s gornje strane zatvara poprečni karpalni ligament. Kroz tu “cijev” iz podlaktice u šaku ulaze središnji živac i tetive mišića odgovorne za pokretanje prstiju i obložene tankom opnom koja ih podmazuje i olakšava pokretanje. One su osjetIjive na dugotrajniji napor i nadražaje.

SINDROM KARPALNOG KANALA U TRUDNOĆI

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Trnjenje prstiju u trudnoći,osećaj golicanja,bol u rukama posljedica su sindroma karpalnog tunela.Većina trudnica suočava se s blagim oticanjem ruku koje nastaje uslijed nakupljanja vode u tkivima. Otok pritiska središnji nerv i izaziva trnjenje ruku i prstiju a oko 60% budućih mama pati od ovog sindroma .Karpalni kanal simptomi se pojavljuju između drugog i trećeg tromesječja, a nestaju ubrzo nakon porođaja. Pročitajte obavezno tekst ishrana u trudnoći .

TRNJENJE RUKU DRUGI UZROCI

Za trnjenje ruku,šake i prstiju uzročnik može biti i dijabetička neuropatija (oštećenja perifernih nerava usled dijabetesa), od koje pati čak dvije trećine oboljelih. Ukoliko ne stavi pod kontrolu, može izazvati vaskularna oštećenja koja ponekad zahtijevaju amputaciju.Trnjenje u rukama mogu izazvati i migrena,artritis, multipla skleroza, radikulopatija (išijas), autoimune bolesti, infekcije, izloženost zračenju, određenim hemikalijama i teškim metalima, prekomerno konzumiranje alkohola i pušenje cigareta, promrzline, ujedi životinja i insekata, trovanje morskim plodovima i upotreba pojedinih lijekova.Za ovaj sindrom najodgovorniji su teška fizička aktivnost, ponavljanje određenih pokreta ili radnji na nivou zgloba (obično kod daktilografa ili Ijudi koji dugo rade za računarom), kao i trudnoća i hormonski poremećaji.

TRNJENJE RUKU I UKLJESTENJE NERVA – SINDROM LAKATNOG TUNELA

Nastaje kao posledica uklještenja ulnarnog nerva u laktu. S unutrašnje strane lakta, između male koštane kvrge i zadnjeg koštanog dela lakta, nalazi se uzano udubljenje koje s opnom zategnutom između pomenutih kostiju formira lakatni ili kubitalni tunel.Kroz njega prolazi ulnarni nerv iz nadlaktice u podlakticu. Uklještenje nerva se manifestuje kao bol, trnjenje ruku ili sniženje senzibiliteta s unutrašnje strane šake, u malom prstu i na unutrašnjoj polovini domalog prsta te kao oslabljeni stisak šake. Uklještenje nerva je najčešće uzrokovano zadebljanjem opne ili prelomom male koštane kvrge.

PERIFERNA NEUROPATIJA SIMPTOMI

Ovo akutno ili hronično oštećenje nerava perifernog nervnog sistema (pre svega mielinskog omotača nervnih vlakana) posljedica je upalnih ili autoimunih procesa koji izazivaju trnjenje ruku ili gubljenje osjećaja dodira u delovima tela pod kontrolom obolelog nerva. Ukoliko se periferna neuropatija ne stavi pod kontrolu, može se proširiti na velike mišićne grupe i organe.

TRNJENJE RUKU I CERVIKALNA SPONDILOZA

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Cervikalna spondiloza degenerativno je oboljenje vratne kičme, a proces propadanja zahvata pršljenove, medupršljenske diskove, ligamente i zglobove.Degenerativne promene posledica su starenja (nastaju u četrdesetim godinama i češce su kod muškaraca), nepravilnog držanja tela, određenih medicinskih i hormonskih poremećaja, kao što su dijabetes, osteoporoza, ostopenija i tumor kostiju. Uklještenje cervikalnih nerava praćeno je ograničenom pokretljivošću gornjih ekstremiteta, ukočenost, bol i trnjenje ruku i prstiju.

REJNOOV SINDROM I TRNJENJE PRSTIJU NA RUKAMA

Ovaj sindrom podrazumijeva oboljenje krvnih sudova, a nastaje uslijed grčeva i blokade protoka krvi u prstima. Između 3% i 20% odrasle populacije pati od Rejnoovog sindroma, koji uglavnom pogađa žene. Često trnjenje ruku i osjećaj hladnoće u prstima, čak i kada je spoljašnja tempertura prijatna, može ukazivati na Rejnoov sindrom.

LOŠA CIRKULACIJA I UTRNULOST RUKU

Potpuna blokada ili nedovoljan priliv krvi u ruke i prste izaziva trnjenje ruku i osjećaj ukočenosti. U slučajevima težih oblika aritmije, srce nije u stanju da napumpa dovoljno krvi, što narušava njen dotok u vitalne organe kao što su mozak i ekstremiteti, što za posljedicu ima ishemiju (suženje krvnih sudova) i odumiranje tkiva.

TRNJENJE RUKU I MOŽDANI UDAR

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Iznenadan prekid dotoka krvi u dijelove mozga koji kontrolišu motorne aktivnosti ruku takođe može izazvati trnjenje prstiju na rukama. Prvi simptomi moždanog udara u javljaju se u vidu blažih ishemičkih promena kao sto su golicanje i trnjenje u rukama, a ukoliko se ne reaguje na vrijeme, može doći do potpunog gubitka pokretljivosti ruke.

NEDOSTATAK VITAMINA I MINERALA

Trnjenje ruku i prstiju ponekad je posljedica nedostatka hranljivih materija – kalcijuma (hipokalcemija), magnezijuma, cinka te vitamina D i B12.

TRNJENJE RUKU – KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA

Za postavljanje dijagnoze često je dovoljan detaljan neurološki pregled, no ukoliko se posumnja na određenu bolest, sprovode se radiološko snimanje, kompjuterska tomografija (CT), magnetna rezonanca ili elektromioneurografija (EMNG). Testovima krvi utvrđuje se postojanje toksina ili infekcija koji pogađaju nervni sistem. Pregledom se otkrivaju poremećaji u nervnom sistemu, bilo da se radi o centralnim (na nivou mozga) ili perifernim oštećenjima nerava.

TRNU MI RUKE – KOJA JE NAJBOLJA TERAPIJA ?

Pristup liječenju zavisi od uzroka problema i ponekad zahteva angažovanje čitavog tima lekara specijalista: neurologa, radiologa, fizijatra, endokrinologa,ortopeda, kardiologa, reumatologa…Za trnjenje ruku često se primenjuju fizikalna terapija,masaža tela, lekovi, a po potrebi i hirurške intervencije.

Ukoliko je trnjenje prstiju na rukama povezano s dijabetesom, neophodno je redovno kontrolisanje nivoa šećera u krvi, dok se nedostatak vitamina i minerala nadoknađuje odgovarajućim suplementima. Ishrana bogata vlaknima i antioksidansima snižava holesterol i podstiče cirkulaciju, što olakšava tegobe. Joga i meditacija takođe povoljno deluju na nerve, a kada je trnjenje ruku izazvano određenim lekovima, potrebno ih je, u dogovoru s lekarom, zameniti ili prestati s njihovom upotrebom.

Za prevenciju i riješavanje problema kao što je trnjenje ruku preporučujemo da pročitate i sljedeće tekstove: Biljna vlakna za zdavlje, ateroskleroza i ishrana,alkalna hrana i dijeta,ishranom protiv raka, kako pravilno masirati,reumatoidni artritis ishrana , dijeta za giht i dr…

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts