Zelenski: Invazija je apsurdna i suicidalna. Prošlo je 50 dana, a davali su nam pet

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novom je noćnom obraćanju naciji rekao kako bi Ukrajinci trebali biti ponosni što su preživjeli 50 dana pod ruskim napadom. Rusku invaziju nazvao je apsurdnom i suicidalnom.

“Izdržali smo već 50 dana. 50 dana ruske invazije, iako su nam okupatori davali najviše pet”, rekao je.

Zelenski je to opisao kao “dostignuće miliona Ukrajinaca, svih koji su 24. februara donijeli najvažniju odluku u svom životu – boriti se”.

Video na OVOM LINKU

Rekao je i da se sjeća prvog dana invazije kada su mu zapadni čelnici savjetovali da pobjegne iz Ukrajine.

“Nisu znali koliko smo mi Ukrajinci hrabri, koliko cijenimo slobodu i mogućnost da živimo kako želimo”, dodao je.

Zelenski je u noćnom obraćanju spomenuo i potapanje ruskog glavnog crnomorskog broda Moskva, kao pokazatelj kako Ukrajinci mogu Rusima pokazati šta ih sljeduje.

Zelenski je rekao da ruske trupe “ponavljaju na ukrajinskog zemlji ono što je Evropa vidjela samo tokom Drugog svjetskog rata”, kritizirajući usput ozbiljnost sankcija Zapada.

“Tokom 50 dana ovog rata Ukrajina je postala heroj za cijeli slobodni svijet. Za one koji imaju hrabrosti nazvati stvari pravim imenom. Za one koji nisu zatrovani propagandom. Svi ste postali heroji. Svi Ukrajinci i Ukrajinke koji su izdržali i ne odustaju. I koji će pobijediti. Ko će Ukrajini vratiti mir. Siguran sam u to”, poručio je Zelenski.

Similar Posts