UZROK BROJ 1 SMRTONOSNE UPALE: Ne osjećate je, ne vidite a može da vas ubije

Hroničnu upalu u tijelu ne vidite i niste je uopšte svjesni, a ona je uzrok najsmrtonosnijih bolesti.

Upala je prirodna reakcija tijela na povredu ili infekciju. Na primjer, kad se posječete, taj dio prsta otekne jer tijelo šalje ćelije koje će pomoći da ta rana zaraste. Međutim, hroničnu upalu u tijelu ne vidite i niste je uopšte svjesni, a ona polako oštećuje arterije i druge organe.

Najopasnije bolesti koje su povezane sa upalom su kardiovaskularna oboljenja, među najčešćim uzrocima smrti u razvijenim zemljama.

Broj srčanih i moždanih udara, kao i oboljenja krvnih sudova je toliki da, u Americi na primjer, od njih strada više ljudi nego od karcinoma i hroničnih respiratornih bolesti zajedno.

Mnoge kliničke studije su pokazale jaku relaciju između markera upale i prognoza razvoja kardiovaskularnih bolesti, navodi se u studije klinike Mejo o hroničnim upalama. Kako one tačno izazivaju infarkt i šlog još se istražuje, ali istraživači kažu da je osnov u naslagama koje se stvaraju u krvnim sudovima zbog masnoća i holesterola.

“Ove naslage organizam doživljava kao strano tijelo i kao da pokušava da ih izoluje od krvi koja protiče”, objašnjava profesor Dipak Bat sa Medicinskog fakulteta na Harvardu. “U nekim okolnostima, ta naslaga pukne, a njen sadržaj dođe u kontakt s krvlju i pokrene stvaranje tromba.”

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Da biste se izborili protiv hronične upale, treba da promijenite način života. Kad je riječ o ishrani, važno je smanjiti količnu šećera, a naročito fruktoznog sirupa koji se koristi u proizvodnji bezalkoholnih pića. Takođe, treba češće jesti voće, povrće, orašaste plodove kao i namirnice sa dosta vlakana i omega-3 masnim kiselinama.

Preporučuje se i redovno vježbanje kao i izbjegavanje stresa, kao i alkohola i cigareta.

Izvor: Lepa&Srećna

Similar Posts