Ponuda Ukrajini: Birajte sa liste oružje, mi plaćamo!

Njemačka nastavlja da podržava Ukrajinu finansijski i vojno – u bliskoj saradnji sa saveznicima, rekao je kancelar Olaf Šolc i opet naglasio da se NATO neće miješati u rat. Pozvao je Putina da prekine besmisleni rat.

Kancelar Olaf Šolc je u utorak Ukrajini obećao finansiranje direktne isporuke oružja njemačke proizvodnje. Njemačka vlada je u petak već odlučila da potroši ukupno dvije milijarde evra na nabavku novog naoružanja. Pored toga, Njemačka, kao predsjedavajuća G7, takođe osjeća obavezu da ostvari cilj da Ukrajini isplati 50 milijardi evra finansijske pomoći, rekao je Šolc poslije video konferencije sa zapadnim šefovima država i vlada G7 i istočnoevropskim partnerima u NATO-u.

„Zamolili smo njemačku industriju naoružanja da nam kaže koji materijal mogu da isporuče u bliskoj budućnosti. Ukrajina je izabrala šta hoće sa te liste a mi im dajemo novac za kupovinu. To, kao i do sada, uključuje protivtenkovsko oružje, protivvazdušnu opremu, municiju i sve što se može koristiti u artiljerijskoj borbi”, rekao je Šolc.

Međutim, Njemačka stigla do svoje granice kada je u pitanju isporuka oružja iz sopstvenih zaliha, objasnio je Šolc i dodao da „mora biti zagarantovana sopstvena sposobnost odbrane Njemačke.”

Ukrajini to nije dovoljno i traži i dalje teško naoružanje – „njemačke tenkove Marder (Kuna) kojih njemačka vojska ima 400 a trentuno koristi samo mali broj” – kako je to poslije Šolcovog nastupa rekao nezadvoljan ambasador Ukrajine Andrij Melnik za drugi program njemačke TV.

Njemačko oružje je već u akciji

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Na pitanje novinara o kritikama da Njemačka isporučuje premalo oružja, Šolc je ukazao na druge zemlje:

„Oni koji su u poziciji koja je uporediva sa Njemačkom ponašaju se isto kao mi. Smisleno je isporučiti sisteme naoružanja sa kojima je ukrajinska vojska već upoznata. Njemačka je to učinila. Ali mogućnosti su sada iscrpljene.”

Ako istočnoevropski NATO partneri žele da Ukrajini isporuče oružje sovjetske izrade iz svojih starih zaliha, a zatim za sebe „nabave zamjenu”, Njemačka će i tu biti „od pomoći”, naglasio je Šolc.

Osim toga, Njemačka već isporučuje Ukrajini „oružje značajne udarne snage” i nastaviće to da čini. „Mi isporučujemo oružje koje se može koristiti na velikim udaljenostima, uključujući i borbe koje se sada vode.”

„Veliki gnjev na ruskog predsjednika”

Šolc je istakao blisku saradnju sa saveznicima Njemačke u podršci Ukrajini. „Njemačka solo akcija bi bila pogrešna. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije očekivao ovako jedinstvenu akciju.”

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Kancelar je još jednom naglasio – NATO se neće miješati u rat.

Šolc je osudio rusku vojnu ofanzivu koja je počela na istoku Ukrajine. Rat je ušao u novu fazu, rekao je on. Stradanje Ukrajine nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

“Osjećamo beskrajnu tugu zbog žrtava i – takođe se mora reći – veliki gnjev prema ruskom predsjedniku i ovom besmislenom ratu.” Šolc je ponovo pozvao Putina na „ozbiljne pregovore” i prekid borbi. „Diktirani mir, kako to Putin vjerovatno ima na umu, je neprihvatljiv”, rekao je njemački kancelar.

Prema Šolcu, sankcije već djeluju. Ruska ekonomija se smanjuje, inflacija snažno raste. Ovo je „katastrofa za Rusiju”. Njemačka i njeni saveznici pomno prate efekte sankcija i pripremaju sljedeće korake.

SAD, Kanada, Holandija: artiljerija i avioni za Ukrajinu

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Kancelar je takođe nagovijestio da je Nemačka spremna da podrži najavljene isporuke artiljerije NATO partnera Ukrajini.

„I tu smo spremni da uradimo sve što je potrebno”, rekao je on, ne iznoseći detalje. Tu se vjerovatno raditi o obezbjeđivanju municije ili obuci.

Holandski premijer Mark Rute obećao je u utorak (19.04.) da će isporučiti teško naoružanje ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Prema informacijama BILD-a, Holandija želi da isporuči Ukrajini „pancerhaubice 2000” – najsavremeniji, samohodni, oklopni artiljerijsko oružje. Međutim, još uvijek se zna koliko će toga Holandija da isporuči.

SAD su prošle nedjelje najavile isporuku teškog artiljerijskog oružja, a to je u utorak kratko potvrdio i predsjednik Džozef Bajden. I Kanada i Velika Britanija su to takođe u utorak najavile.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je Ukrajina dobila dodatne borbene avione i pojedine dijelove. Međutim, on nije dao nikakve dalje informacije o porijeklu i tipu aviona – samo je pomenuo da „druge nacije imaju iskustva sa takvim avionima”. SAD su pomogle u transportu „nekih dodatnih rezervnih dijelova”, ali nisu transportovale kompletne avione.

Britanija istražuje načine da u Ukrajinu pošalje rakete za napad na brodove. Jedna od stvari koja će se razmatrati jeste da li se rakete Brimstoun mogu montirati na vozila, a biće ispitane i druge opcije, rekao je premijer Boris Džonson. Rakete se obično ispaljuju iz borbenih aviona, a prema proizvođaču MBDA, mogu se koristiti protiv ciljeva na kopnu i na moru.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts