Ovo je turski borbeni dron koji Ukrajinci koriste u ratu s Rusima

Međutim, nema pouzdanih informacija o tome koliko često i koliko uspješno je Ukrajina zapravo koristila ove dronove do danas

Turski dronovi su jeftiniji od zapadnih i dobro se prodaju u svijetu

Turski dronovi su jeftiniji od zapadnih i dobro se prodaju u svijetu

Na videu koji trenutno kruži društvenim mrežama čuje se himna turskom borbenom dronu Bajraktar, za koji Kijev tvrdi da je nekoliko puta uspješno upotrijebio protiv ruske vojske. Na snimci se vide slike navodnog uništavanja ruskih vozila i artiljerijskih oruđa. Propaganda se marljivo provodi jer je video titlan na engleski i turski jezik, piše Deutsche Welle.

Osim toga je ukrajinska vlada na društvenim mrežama objavila nekoliko videozapisa navodnih “uspješnih” akcija ovih dronova. Video je prije nekoliko dana na Twitteru objavila i ukrajinska ambasada u Turskoj.

Međutim, nema pouzdanih informacija o tome koliko često i koliko uspješno je Ukrajina zapravo koristila ove dronove do danas. Ne može se provjeriti ni tvrdnja Moskve da je oborila neke bespilotne letjelice Bajraktar. Činjenica je da Ukrajina ove borbene dronoveima od 2019. godine. U roku od tri godine kupljeno je oko 50 ovih bespilotnih letjelica.

Dron Bajraktar proizvodi turska kompanija Bajkar

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Ukrajinsko ministarstvo odbrane prije nekoliko dana objavilo je da je isporučen određeni broj dodatnih dronova Bajraktar koji su spremni za borbenu upotrebu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja imala velike koristi od dronova Bajraktar.

Kao što je uobičajeno u takvim slučajevima, turska se strana još nije oglasila po ovom pitanju. Svjetska javnost je tek iz medijskih izvještaja doznala o njihovom postojanju.

Dron Bajraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija Bajkar, koja je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine postala je pravi gigant naoružanja tijekom vlade AKP-a. Pripada porodici Bajraktar, dakle porodici zeta turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). Njegov zet Selčuk Bajraktar (Selcuk Bayraktar) je također tehnički direktor kompanije.

Kompanija Bajkar je, prema vlastitim navodima, od 2006. do 2021. godine sedmerostruko povećala izvoz. Prema medijskim izvještajima, samo borbeni dron Bajraktar TB2 je naručen iz 16 zemalja; na primjer iz Ukrajine, Azerbejdžana, Maroka, Tunisa, Katara, Kirgistana i Turkmenistana. Osim toga, Poljska je kao prva članica NATO-a prošle godine objavila narudžbu 24 drona.

Borbeni dron Bajraktar TB2 naručilo je 16 zemalja

Bajraktar TB2 je već bio u akcijama u Iraku i Siriji. Azerbejdžan ga je u Nagorno-Karabahu koristio protiv armenskih milicija. U Libiji je korišten protiv vojske pobunjeničkog komandanta Khalife Haftara. Nedavno je navedeno da je dron korišten u Etiopiji u napadu izvršenom u januaru u kojem je ubijeno 58 civila.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Bajraktar TB2 je dugačak 6.50 metara i ima raspon krila od dvanaest metara. Može ostati u zraku više od 24 sata i ima maksimalnu brzinu od oko 220 kilometara na sat. Stručnjaci navode da je jeftiniji od zapadne konkurencije.

Koliko borbenih dronova Ukrajina doista ima i je li Turska isporučila i dodatne naručene dronove – o tome nema pouzdanih informacija. No ako i jest tako: mogu li ovi borbeni dronovi diktirati tok rata?

Mogu li borbeni dronovi diktirati tok rata?

Volfgang Rihter (Wolfgang Richter), bivši pukovnik i vojni stručnjak berlinske Zaklade Nauka i politika (SWP), sumnja u takve navode. On je u intervjuu za DW rekao da bespilotna letjelica može iz upotrebe “izbaciti tenkove ili artiljerijsko oružje”.

Da je Kijev primio svih 60-ak turskih borbenih dronova, to bi moglo nanijeti ozbiljne gubitke ruskoj strani. No u usporedbi s borbom na tlu, učinak dronova ostaje ograničen.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Rihter podsjeća da se samo ispred Kijeva nalazi vojna kolona s oko 600 borbenih oklopnih vozila i da Rusija istovremeno s četiri velike grupe napada Ukrajinu. Osim toga, nije poznato je li i koliko borbenih dronova još u funkciji ili je Rusija neke od njih već uništila.

Turski predsjednik Erdoan godinama održava dobre odnose s Rusijom i s Ukrajinom. Dok je Turska, kao članica NATO-a, isporučivala borbene bespilotne letjelice Ukrajini, od Rusije je kupila proturaketne obrambene sustave S-400.

– S ruskom invazijom na Ukrajinu, ovo balansiranje postalo je još teže – kaže Daria Isačenko, stručnjakinja za sigurnosnu i odbrambenu politiku u SWP-ovom Centru za primijenjene turske studije.

Erdoan je u dobrim odnosima s Rusijom i Ukrajinom

Prema njenim riječima, Erdoan sebi ne može priuštiti favoriziranje jedne od dvije strane jer bi to imalo ozbiljne sigurnosne i ekonomske posljedice za Ankaru. 

– Rusija nije zamjena za odnose Ankare sa Zapadom, a Zapad također nije zamjena za odnose Turske s Rusijom – izjavila je za DW Isačenko. Ona stoga pretpostavlja da će Erdoan učiniti samo “ono što je neophodno u okviru mogućnosti”.

Kao odgovor na rusku invaziju, Ankara je za ruske ratne brodove blokirala turski pristup Crnom moru preko Bospora. Međutim, Isačenko ne vjeruje da bi se Ankara pridružila zapadnom “režimu sankcija” Rusiji jer “odgovor iz Moskve može brzo uslijediti, a to bi teško pogodilo tursku ekonomiju, posebno u sferama poput turizma, građevinskih usluga i uvoza pšenice”. 

Turska inače uvozi 70 posto svoje pšenice iz Rusije.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts