OVO JE JEDINI GRAD NA BALKANU GDJE NEMA PODJELA: SRBI, HRVATI, BOŠNJACI ŽIVE HARMONIČNO BEZ NACIONALNIH PODJELA

U POTPUNOSTI JE BALKAN PODIJELJEN NAKON ZAVRŠETKA RATA KOJI SE ODIGRAO DEVEDESETIH GODINA. TEŠKO JE NAVESTI IJEDAN PRIMJER GDJE NACIONALIZAM NE POSTOJI I KSENOFOBIJA NA PROSTORIMA BALKANA.

A pored svega navedenog, ipak, u BiH postoji jedan grad koji nikada nije bio podijeljen, gdje Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive u potpunoj harmoniji, nema nikakvih amoniziteta i podjela, taj grad je Tuzla. Grad u kojem se 23 godine od rata ne osjeća kao da se isti dogodio. Grad u kojem nikada niti jedna nacionalna stranka nije pobijedila.

Priča koja slijedi primjer je jedinstvo građana ovog grada, a imali smo primjer ljetos, kada se održao najveći muslimanski praznik, Bajram, kada su na Trgu slobode u Tuzli, iz udruženja mladih Obnova i Kola srpskih sestara iz Tuzle pripremili bajramsko druženje uz baklavu, kolače i kafu, iskoristili su tako priliku da čestitaju najveći muslimanski praznim svim građanima BiH, Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Tuzla je inače oduvijek bila grad gdje se cijenilo svoje, a poštovalo tuđe. U ovim vremenima punim izazova, ovo je možda i najbolja poruka koju ćemo svima poslati u BiH i regionu, kao i čitavom svijetu da nemaju alternativu suživot i multietičnost, istakli su organizatori ovog druženja, Udruženje Zmajevo srce.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

U Tuzli je poznato kako nikada ezan sa munare nije smetao crkvenom zvonu, ali i obrnuto. A svi oni koji imaju bilo kakve predrasude prema drugome, i drugačijem, mi toplo preporučujemo da posjetite ovaj grad, da vidite u kakvoj harmoniji žive građani ovog grada.

(dobardan.info)

Similar Posts