Nakon Hrvatske, incident sa dronom i u Mađarskoj

Mađarska protivvazdušna odbrana /PVO/ primijetila je i pratila dron koji je tokom prethodne noći prošao kroz vazdušni prostor ove zemlje prije nego što se srušio u Zagrebu, saopštilo je mađarsko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je služba PVO-a na svojim radarima detektovala leteći objekat koji je kasnije identifikovan kao dron “Tu-141”.

Iz Ministarstva ističu da je dron u posljednje vrijeme korišten kao trenažna meta, te da takve bespilotne letjelice koriste i ukrajinska i ruska vojska.

Prema navodima Ministarstva, dron je već bio detektovan iznad Ukrajine, a mađarske snage PVO-a pratile su ga dok nije napustio vazdušni prostor Mađarske, javio je list Hungary Today.

Ministarstvo podsjeća da se sličan incident dogodio danas u podne na sjeveroistoku Mađarske i da su angažovani bombarderi da provjere vazdušni prostor u kojem je identifikovan leteći objekat, ali da tamo nije bilo aviona.

“Zbog rata u Ukrajini posebno je važno da se sa takvim incidentima suoči smireno i promišljeno”, navodi se u saopštenju i naglašava da je cilj Mađarske da se drži dalje od rata “čak i ako su takvi incidenti provokativne prirode”.

U saopštenju se ističe da su mađarski ministar odbrane Tibor Benko i šef generalštaba Romulus Rušin Sendi u kontaktu sa hrvatskim kolegama i predstavnicima susjednih zemalja.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Iz Ministarstva dodaju da zemlje regiona istražuju incident i međusobno razmjenjuju podatke.

Ministarstvo je za državnu novinsku agenciju MTI saopštilo da je svjesno provokacije i da ne želi da Mađarska bude uvučena u rat zbog bilo kakvih nepotrebnih mjera.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo bira da prije bilo kakve akcije izvrši sve provjere da li je riječ o letjelici koja može da nosi oružje.

Similar Posts