KAD POČNEM DA KRIZIRAM ZA NJIMA, PUSTIM NJIHOVE SNIMKE: Pre pet godina u Rakovici mučki ubijeni Maja i njen sin Mihailo (4)

– Kada mi nedostaju, kada počnem da kriziram za njima, ja pustim njihove snimke. Snimak sa Mikijevog krštenja, koja je jedina živa stvar koja mi je ostala od njih. I zamišljam. Pravim se da su tu, kraj mene…

Ovako započinje priču Branislava Katanić, sestra Maje Đorđević i tetka malenog Mihaila (4) koje je pre tačno pet godina ispred Centra za socijalni rad u Rakovici ubio dečakov otac Marko Nikolić.

Maja i Mihailo ubijeni su samo sedam dana nakon što je ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu ubijena Olga Lovrić naočigled troje maloletne dece.

 Branislava Katanić
Branislava Katanićfoto: Zorana Jevtić

Ovi zločini, koje nikada nećemo zaboraviti, dogodili su se ispred institucija koje je trebalo da ih zaštite – Centara za socijalni rad na Novom Beogradu i Rakovici.

Stravična ubistva dogodila su se u razmaku od samo nedelju dana, kobnog jula 2017. godine. Dve porodice, četvoro maloletne dece ostalo je bez majki i nastavilo svoje živote sa velikom prazninom.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Maju Đorđević i njenog sina Mihaila (4) ubio je 12. jula otac dečaka Marko Nikolić. Ubistvo od kojeg se i dan danas ledi krv u žilama dogodilo se u Centru za socijalni rad u Rakovici, kada je Nikolić preuzeo sina da sa njim provede ceo dan. Kada je dečaka trebalo da vrati u Centar kako bi maleni Mihailo otišao kući kod majke, počinio je stravičan zločin.

Mihailo Nikolić, i njegova majka Maja Đorđević
Mihailo Nikolić, i njegova majka Maja Đorđevićfoto: Privatna Arhiva

Mihaila je doneo mrtvog u Centar (utvrđeno je da ga je davio golim rukama), bacio je njegovo telo pred Maju, a onda nožem nasrnuo na nju. Nesrećna žena pokušala je da se odbrani, pobegne, ali ju je on sustigao i sa više desetina uboda nožem ubio.

Nikolića su pokušali da zaustave radnici Centra za socijalni rad, međutim bezuspešno. Isekao ih je nožem. Nikolić je uhapšen, međutim pet meseci od strašnog zločina on je izvršio samoubistvo u Centralnom zatvoru. Suđenje i presudu nije dočekao.

Nakon tragedije, otkriveno je da se Maja neprestano obraćala institucijama i molila ih da joj pomognu.

Branislava, sestra ubijene Maje i malenog Mihaila, uoči pete godišnjice njihove smrti, priča kakav joj je život bez njih.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

– Đorđe Balašević je pevao “Pričaće ti o plovidbi, ti što nisu sidro digli”. Kada god to čujem setim se mog Mikija. Isto tako kada čujem reči pesme “Anđele” od Olivera Dragojevića, pomislim na svoju Maju, pomislim na to kako je njoj i Mihailu oduzet život – sa tugom u glasu priča Branislava.

Ubica Marko Nikolić
Ubica Marko Nikolićfoto: Privatna arhiva

Kako priča, za ovih pet godina prošla je kroz različite faze tugovanja, praznine, nedostajanja. Kaže, nebitno je da li je prošlo pet ili 25 godina – ne mičeš se mnogo kada imaš prazninu u srcu.

– Samo postoji mehanizam koji je toliko više izgrmeo, sagoreo, da se osećaš kao da nemaš nikakav osećaj. Više te ništa ne boli, ne osećaš tugu. Nemaš osećaj za sreću. Sve ti je isto – sa teskobom u glasu priča Branislava koja brine o Majinom starijem sinu iz prvog braka Stefanu.

Ovaj, sada već odrastao momak, u trenutku ubistva majke i brata bio je maloletan. Sada, napunio je 18 godina, maturirao i planira da upiše fakultet. Branislava kaže da nema šta ona ne bi uradila za njega.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

– Ja sam otišla u inostranstvo da radim, a Stefan je sam dočekao maturu. Prošao je sam kroz neke situacije koje mu je život napravio. On će za godišnjicu otići na groblje sa drugovima da zapali sveću, a ja ću ovde otići do crkve. Svakako kad se vratim, opet ću non-stop biti na groblju – kaže Branislava.

Olga Lovrić
Olga Lovrićfoto: Privatna Arhiva

Samo sedam dana pre ubistva Maje i Mihaila, 5. jula, Olgu Lovrić pred decom je ubio suprug Milan Lovrić tako što se mučki nad njom iživljavao udarajući je kamenom. On je nakon zločina pobegao i izvršio samoubistvo.

Ovu jezivu tragediju ubica je najavljivao nedeljama unazad, ženi je govorio da se “u zatvor više neće vraćati, da će ubiti i nju i sebe i decu pretvoriti u siročad”. Njihovo troje maloletne dece.

Pretnje koje joj je Milan upućivao je Olga prijavljivala gde god je krenula. Neko vreme Milan je i proveo u zatvoru, ali je pakao nastavljen čim je izašao. Usledili su odlasci u policiju, snimanje pretnji da će je ubiti, obraćanje sigurnoj kući. Milan je dobio i zabranu prilaska Olgi, a decu je mogao da viđa samo u prostorijama Centra za socijalni rad sat vremena nedeljno. Tako je bilo i na dan kada ju je ubio. Olga, Milan i njihova tri sina sastala su se u takozvanim kontrolisanim uslovima da bi on mogao da vidi decu. Ubio ju je naočigled radnika i korisnika.

Ubica Milan Lovrić
Ubica Milan Lovrićfoto: Printskrin/Facebook

Da bi sprečili tragediju, Olga i njeni advokati borili su se da se ocu monstrumu zabrani prilazak deci, kao i da ih viđa samo na javnom mestu u prisustvu ujaka. To nisu usvojili Centar za socijalni rad na Novom Beogradu i Treći osnovni sud. Usledila je tragedija, a bez oca i majke ostala su tri maloletna dečaka.

Slučajevi Olge, Maje i malenog Mihaila i tragedije koje su ih snašle rezultovale su smenom tadašnje direktorke Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu. Međutim, ne i smenom i kažnjavanjem radnika Centara na Novom Beogradu i u Rakovici koji su radili na ovim slučajevima pre ubistva. Uprkos brojnim dokazima da su se njihove odluke kosile sa zdravim razumom radnici su nastavili da rade, a kako su porodice žrtava kasnije saznale, izmešteni su u neke druge Centre u Beogradu.

(Kurir.rs/ Blic)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts