Zelenskij: Svijetu prijete glad i nuklearni rat ako se ruski ratni stroj ne zaustavi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je izvoznice energenata da povećaju proizvodnju i tako spriječe Rusiju da “ucjenjuje” plinom i naftom svijet kojemu prijeti i glad i nuklearni rat ako se ruski ratni stroj ne zaustavi.

U obraćanju videovezom sudionicima Doha Foruma Zelenskij je rekao da bogate zemlje kakav je Katar mogu pridonijeti stabilizaciji Europe. 

“Mogu učiniti mnogo da vrate pravdu. Budućnost Europe ovisi o njihovim naporima. Molim vas da povećate proizvodnju energije kako biste osigurali da svi u Rusiji shvate da se ta zemlja ne može koristiti energijom kao oružjem za ucjenjivanje svijeta”, rekao je u govoru simultano prevođenom na arapski.

Mjesec dana duga ruska invazija na Ukrajinu povećala je zabrinutost Europe u energetsku sigurnost i budućnost jer je Rusija najveći europski dobavljač fosilnih goriva. Nijedna država na svijetu nije sigurna da će biti pošteđena nesigurnosti opskrbe hranom zbog ruske invazije, upozorio je nadalje Zelenskij.

“Ne možete biti sigurni da nećete biti izloženi nesigurnosti hrane”
Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žita, a zbog rata upitni su i sjetva i prinosi. “Svjetska tržišta nisu se još oporavila od posljedica pandemije koja je izazvala skok cijena hrane. Nitko nije osiguran od tih šokova i ne možete biti sigurni da nećete biti izloženi nesigurnosti hrane”, rekao je.

Ruske postrojbe zauzele su kilometre ukrajinskih žitnih polja i eksplozivom uništavaju poljoprivrednu opremu”, rekao je ukrajinski predsjednik. Treću poruku Forumu u Dohi uputio je u vezi utrke u naoružanju koju Rusija snažno potiče zveckajući svojim nuklearnim oružjem.

“Hvale se da mogu uništiti svojim nuklearnim oružjem ne samo pojedinu zemlju, već čitav planet”, rekao je ukrajinski predsjednik u video poruci. 

Similar Posts