Vitamin D je neophodan za zdravlje kostiju, mišića, zuba, kao i za kompletan imuni sistem. Kad ga treba uzimati – ujutru ili uveče? Evo šta je najvažnije!

Sve češće se govori o neophodnosti uzimanja suplemenata vitamina D, naročito tokom zime, budući da tada provodimo više vremena u zatvorenom prostoru.

 Zbog manje izloženosti sunčevoj svjetlosti, organizam nije u stanju da sintetiše dovoljno ovog vitamina, neophodnog za zdravlje kostiju, zuba i mišića. Njegova važnost za održanje imuniteta podstakla je ljekare da insistiraju na uzimanju suplemenata. Međutim, mnogi se pitaju kada je bolje uzimati ovaj važan vitamin – ujutru ili uveče?

Postoje indicije da vitamin D utiče na kvalitet sna, pa se na osnovu toga zaključuje da ga je možda bolje uzimati uveče. Međutim, ima i nekoliko izvještaja o lošem dejstvu, što se tumači potencijalnim konfliktnim uticajem sa produkcijom melatonina. Za sada, više ljekara će preporučiti da vitamin D pijete ujutru, najviše zato što je tako ljudima lakše i ređe će se dogoditi da ga zaborave.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Još jedan važan element utiče na ovu preporuku. Apsopcija ovog vitamina je najbolja uz obilniji obrok, u kojem ima dovoljno zdravih masti, a to je – po pravilu – doručak. Uveče se ne savjetuje da toliko jedete, a ako ipak želite da vitamin D uzimate u večernjim satima, onda neka to bude uz neki slastan zalogaj ili bar malo orašastih plodova.

Izvor: Lepa&Srećna

Similar Posts