“TADA JE NAPRAVIO SPISAK SMRTI” Stručnjak otkrio TRI STVARI koje govore o tome u kakvom je odnosu dečak ubica bio sa vršnjacima

U moru informacija o dečaku koji je u sredu u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ usmrtio osmoro đaka i školskog čuvara, izostala je jedna – šta je urađeno kada je on premešten u drugo odeljenje i da li se sa njim razgovaralo. Da li je tu prihvaćen, a očito je da nije bio.

Ovo su reči dr Zorana Dimitrijevića, penzionisanog neuropsihijatra i dečjeg psihijatra iz Užica koji je u svojoj karijeri, što preventivno, što kurativno, radio sa preko 60.000 dece. On ukazuje na detalje koji bi mogli da odgovore na pitanje u kakvom je zaista odnosu dečak bio sa ostalom decu. Tri detalja dosta govore: Činjenice da nije prihvaćen ni u novom odeljenju, što implicira da je problem ipak bio u njemu, zatim da je u novom odeljenju bio u razredu sa odlikašima, decom sličnom sebi, koja nisu imala razloga da ga zadirkuju zbog toga i konačno, podatak da je vrlo brzo po premeštaju, umesto da da šansu novoj sredini, on počeo da pravi spisak za ubistvo.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ponižavanja i ismijavanja zbog viška kilograma nestaju upotrebom ovoga. Do idealne linije u 14 dana!


Sponsored by logo

Kod nas je praksa, kaže on, da kada dete ima problem u školi, koji ne može da se reši, pogotovo ako je neprihvaćen i u konfliktu sa okolinom, da se premesti u drugo odeljenje ili drugu školu.

Vračar, pucnjava, OŠ Vladislav Ribnikar
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

– Smatra se da će promena sredine doprineti poboljšanju, ali, nažalost, to dete se stručno ne prati da bi se utvrdilo da li je u pitanju mentalni poremećaj ili poremećaj ponašanja kod zdravog deteta. Samo dan posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ dobili smo potvrdu tome kada je bivša učenica gimnazije „Ruđer Bošković“ nožem povredila učenika i profesorku, pa je privedena u psihijatrijsku ustanovu – kaže dr Dimitrijević.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Patite od gljivične infekcije? Ovo ELIMINIŠE gljivice u 10 dana!


Sponsored by logo

On predlaže da se kao zakonska odreba uvede da svako dete koje napravi nešto neželjeno uputi na opservaciju u zdravstvenu ustanovu, a time bi se, smatra, rešile mnoge stvari. Rad sa decom koja su primetno napadna, agresivna, ili pak povučena i izolovana od sredine u socijalnom smislu, dodaje penzionisani lekar, zahteva timski rad na donošenju procene njihovog zdravstvenog stanja i neprekidno praćenje.

– Pre nego što je ubio osmoro školskih drugova i čuvara dečak nije ništa napravio, ali je indikativno što je bio povučen i neprihvaćen. Za psihijatriju su uočljivija deca koja su povučena, izopštena iz okoline i nemaju pravu komunikaciju sa vršnjacima, od dece koja su živahna, slobodnija – objašnjava ovaj lekar.

Vračar, pucnjava, Kosta Kecmanović, OŠ Vladislav Ribnikar
FOTO: PETAR ALEKSIĆ, PRIVATANA ARHIVA, ILUSTRACIJA
Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Simptomatično je, ukazuje dr Zoran Dimitrijević, da odličan đak koji je pritom postizao uspehe na takmičenjima, traži premeštaj u drugo odeljenje zato što ga ne prihvataju drugovi među kojima takođe ima odličnih đaka.

– Ako ga đaci nisu prihvatili ni u drugom odeljenju to ukazuje da je problem postojao kod njega. Da li je se iko zapitao u školi zbog čega deca ne prihvataju odličnog đaka i dobrog dečka. Koliko sam razumeo, odmah posle prebacivanja u drugo odeljenje on je počeo da pravi plan kome će da naudi. Voleo bih da čujem od nekoga iz škole da kaže da li se sa njim i njegovim roditeljima razgovaralo o razlozima zašto traži premeštaj i kasnije kada je prebačen u drugo odeljenje – navodi neuropsihijatar i dečji psihijatar iz Užica.

Kurir.rs/Blic

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Brz način uklanjanja PARAZITA IZ ORGANIZMA. Zaboravite na bolove u mišićima, hronični umor te stomačne tegobe!

Ljudi sa bolovima u koljenu i kukovima moraju ovo pročitati!


Sponsored by logo

Similar Posts