Rusi na Krim poslali ratne delfine: Otkrili ih američki sateliti

Rusija je dovela obučene vojne delfine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, verovatno da bi zaštitila svoju flotu od podvodnog napada.

Američki Pomorski institut (USNI) analizirao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i zaključio da su dva skloništa za delfine premeštena u bazu u februaru kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Rusija ima dugu istoriju obučavanja delfina u vojne svrhe i koristi ove vodene sisare za izvlačenje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Pomorska baza u Sevastopolju je ključna za rusku vojsku, jer se nalazi u južnom delu Krima koji je Moskva okupirala 2014. Prema analizi USNI, mnogi ruski brodovi koji su tamo usidreni, iako su van dometa raketa, potencijalno su ranjivi na napade podmornica.

Ukrajina je takođe trenirala delfine u akvarijumu u blizini Sevastopolja, u programu koji datira još iz sovjetske ere, ali je napušten devedesetih.

Tokom Hladnog rata, i Sjedinjene Države i Sovjetski savez razvili su upotrebu delfina čije su eholokacijske sposobnosti omogućile da otkriju podvodne objekte kao što su mine.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

SAD su potrošile najmanje 28 miliona dolara na održavanje sopstvenih trupa delfina i morskih lavova, koje takođe mogu biti obučene da pomognu u sukobima.

Ukrajinska mornarica ponovo je pokrenula program u Sevastopolju 2012. godine, ali su delfini pali u ruke Rusije nakon aneksije Krima 2014. godine. Ukrajina je bezuspešno tražila povratak životinja, a RIA Novosti prenosi da Moskva planira da proširi šemu.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

“Naši stručnjaci su razvili nove uređaje koji pretvaraju otkrivanje ciljeva delfina pomoću sonara u signal na monitoru operatera. Ukrajinska mornarica nije imala dovoljno sredstava za razvoj takvog programa i neki projekti su morali biti ugašeni”, rekao je jedan izvor ruskoj novinskoj agenciji.

Dve godine kasnije ruska mornarica je objavila planove da kupi još pet delfina i raspisala tender za ugovor vredan 1,75 miliona rubalja, što je oko 21.000 dolara, za isporuku delfina u bazu u Sevastopolju do kraja leta. Nije poznato da li su delfini za koje se veruje da se danas nalaze u Sevastopolju isti oni za koje je raspisan tender.

Satelitski snimci iz 2018. godine otkrili su da je Rusija takođe koristila delfine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tokom sirijskog rata.

Delfini nisu jedine morske životinje koje je obučavala ruska vojska. Veruje se da je kit beluga primećen kod obala Norveške 2019. takođe obučen od ruske mornarice. Ribari su izvestili da je kit beluga nosio čudne pojaseve, na kojima su možda bile kamere, i da je ometao njihove čamce vukući ih za užad.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts