• Pet. pro 2nd, 2022

Opozicija najvljuje proteste u Banjaluci zbog kupovine zgrade Dodikovog kuma za 100 miliona KM

Narodni poslanik Nebojša Vukanović najavio je da će sa Jelenom Trivić i Miladinom Stanićem početkom septembra u Banjoj Luci organizovati mirne i masovne proteste, te blokirati sjedište Uprave za indirektno oporetivanje BiH, a sve sa ciljem da se odustane od kupovine zgrade UIO, prenosi Banjaluka.net.

On je na svom blogu napisao da želi izvršiti snažan pritisak na Džakulu i druge, kako navodi, korumpirane službenike i političare da odustanu od štetnih poslova i Ugovora o kupovini zgrade UIO.

“Sa narodnim poslanicima Jelenom Trivić i Miladinom Stanićem dogovorio sam da početkom septembra u Banjaluci organizujemo mirne i masovne proteste, u skladu sa zakonom, blokiramo sjedište Uprave za indirektno oporetivanje BiH i izvršimo snažan pritisak na Džakulu i druge korumpirane službenike i političare da odustanu od štetnih poslova i Ugovora, bacanja desetina i stotina miliona maraka na zgradurine, softversku opremu i druge gluposti u vrijeme kada 90% naroda gladuje i jedva sastavlja kraj sa krajem”, napisao je Vukanović.

On je dodao da se direktor UIO BiH Miro Džakula nalazi pod zaštitom političara i tužioca Tužilaštva BiH, te da je to jedini razlog zbog kojeg je još uvijek na slobodi, uprkos, kako navodi nelegelnim radnjama.

“Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula u svakoj uređenoj i pravnoj državi davno bi se našao iza rešetaka zbog zloupotreba službenog položaja i kršenja zakona, ali nažalost u zarobljenoj zemlji čuda on je još uvijek slobodan jer ga štite njegovi mentori, Dragan Čović i Milorad Dodik, te njihov kadar Gordana Tadić, glavni tužilac Tužilaštva BiH koja ima zadatak da opstruiše i sabotira istrage i procese protiv privilegovanih političara i moćnika”, smatra Vukanović.

On naglašava da Zakon o javnim nabavkama BiH jasno kaže da je obaveza odgovornog lica da poništi tender ukoliko je vrijednost ponude značajno veća od predviđene visine vrijednosti javne nabavka.

“Umjesto da poništi javnu nabavku jer je tri puta skuplja od predviđene, Džakula traži da Savjet ministara BiH tri godine izdvaja preko 30 miliona maraka iz budžeta za kupovinu zgrade Grand trejda u Banjaluci vrijedne nevjerovatnih 100 miliona maraka od kontraverznog Mileta Radišića, kuma Milorada Dodika koji je pravosnažno osuđivan na zatvorske kazne zbog kriminala”, zaključuje Vukanović.