OBJAVLJENO KOLIKE SU PENZIJE U NJEMAČKOJ: Mnogi ostali neugodno iznenađeni

Istraživanje Saveznog ministarstva socijalnih poslova pokazalo je da otprilike svaki peti umirovljenik u Njemačkoj prima manje od 500 eura mirovine mjesečno, a oko polovina umirovljenika ne dosegne ni iznos od 1000 eura. 

Oko 3,4 milijuna starosnih mirovina na kraju 2020. bilo je manje od 500 eura, što je, prema informacijama, bilo 19,8 posto. Istraživanje je pokazalo da 49,5 umirovljenika ima mirovinu manju od 1000 eura mjesečno, a posebno velik broj malih mirovina isplaćuje se na zapadu Njemačke i ženama, piše Fenix-magazin.  

Njemački zastupnik Renee Springer zato upozorava kako su vlasti desetljećima provodile neodgovornu mirovinsku politiku. Ministarstvo socijalnih poslova u svojem odgovoru napominje da niska mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja malo govori o ukupnim primanjima u starosti.  

 Ističu da male mirovine proizlaze prvenstveno iz vrlo kratkog vremena doprinosa, na primjer zbog kratke biografije zaposlenja, kao što je često bio slučaj za žene u saveznim zemljama ili također zbog promjene statusa osiguranika iz zakonskog mirovinskog osiguranja u mirovine državnih službenika.

 Prema vladinu izvješću o sigurnosti u starosti, niske mirovine su “puno češće” u kućanstvima s visokim primanjima.  U Njemačkoj živi oko 21 milijun umirovljenika, a to ne uključuje samo starosne umirovljenike, već i osobe koje primaju obiteljske ili invalidske mirovine.

(Večernji.hr)

Similar Posts