NEZAPAMĆEN SLUČAJ U URGENTNOM CENTRU Trudnica krenula da se porađa, a onda se desio neviđeni horor! Doktori nisu znali šta da rade!

Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvek bio termin.

Ginekolozi GAK ”Višegradska” izveli su pravo čudo – uspešno su porodili ženu koja je tokom porođaja imala snažan infarkt miokarda!

Kada je prof. dr Saša Kadija, ginekolog u GAK ”Višegradska”, došla u nedelju na celodnevno dežurstvo, nije ni slutila kakva drama je očekuje tog dana.

– Tog jutra pozvale su nas kolege iz Urgentnog centra zbog pacijentkinje koja ima masivni akutni infarkt miokarda, a koja je trudna – počinje priču prof. dr Saša Kadija.

Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvek bio termin. Međutim, kada je ekipa iz GAK-a stigla, videli su da je pacijentkinja već počela da se porađa. Da situacija bude još komplikovanija, ova žena je bila na jakoj terapiji protiv zgrušavanja krvi.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

– Ta terapija je dodatno ugrožavala naš deo posla. Ipak, s obzirom na to da je ušla u porođaj, morali smo odmah da reagujemo – priča prof. Kadija.

U sledećem momentu, pred lekarima se našao nesvakidašnji izazov – na krevetu je sedela pacijentkinja koja nije mogla da diše, a zbog popuštanja srca imala je vodu u plućima. Mogućnost prirodnog porođaja sa napinjanjem je potpuno odbačena, te su doktori morali da se odluče za najrizičniju opciju.

– U momentu donošenja odluke za carski rez ona je bila životno ugrožena. Prvi razlog je masovni, sveži infarkt miokarda. Obično je potrebno da pre operacije, a posle infarkta, prođe tri do šest meseci. Ovde nismo imali tu mogućnost. Drugi faktor rizika bila je i antikoagulantna terapija koju su kardiolozi morali da primene – pojašnjava prof. dr Kadija.

Similar Posts