NEOBJAŠNJIVE GLAVOBOLJE SU PRVI ALARM: Ovo su simptomi tumora hipofize, evo kako da prepoznate OVAJ TEŠKI POREMEĆAJ ORGANIZMA

Među hormonskim poremećajima i poremećajima metabolizma nalaze se i bolesti hipofize. Hipofiza je pituitarna žlijezda čija je aktivnost pod utjecajem hipotalamusa, a nalazi se s donje strane mozga u koštanoj udubini koja se naziva turskim sedlom.

Sastoji se od prednjeg režnja koji je zaslužan za regulaciju izlučivanja hormona iz perifernih endokrinih organa poput štitnjače i nadbubrežne žlijezde, te stražnjeg režnja koji se sastoji od dijelova živčanih stanica. Stražnji dio režnja hipofize je zaslužan za regulaciju metabolizma vode, lučenje mlijeka kod žena te kontrakcije maternice. Na hipofizi se može razviti i tumor hipofize ili tumor hipotalamusa.

Kada dođe do poremećaja rada hipofize mogu nastati simptomi vezani uz probleme s vidom, glavoboljama i nepravilnog lučenja određenih hormona. Na tumor hipofize i hipotalamusa može se posumnjati kad se na rendgenu pronalazi povećana sella turcica (tursko sedlo), dio u mozgu koji odgovara smještaju hipofize. Na tumor hipofize se mora posumnjati i kada su prisutni neurološki simptomi.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Tumor hipofize uzrokovat će simptome, ali i dodatne poteškoće vezane uz poremećaje metabolizma i rad hipofize i hipotalamusa.

Simptomi tumora hipofize i kako ih prepoznati?

Tumori hipofize su u većem broju slučajeva adenomi, a rjeđe zloćudni karcinomi, a najčešće se razvijaju upravo na području turskog sedla. Najčešće se radi o nefunkcionalnom tumoru hipofize koji se tako naziva jer ne luči funkcionalne tumore.

Jedan od glavnih problema koje može činiti adenom ili tumor hipofize je pritisak na zdravo tkivo zbog veličine. Ovo može ometati normalno lučenje hormona i funkciju hipofize što će uzrokovati promjene u organizmu i metabolizmu. U tom slučaju se razvija endokrinopatija zbog koje se može razviti dijabetes, amenoreja (nedostatak mjesečnice) kod žena, galaktoreja ili lučenje mlijeka kod osoba koje ne doje, erektilne disfunkcije, gigantizam te Cuhingov sindrom. Pojava nekih od navedenih simptoma nije vrlo česta.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Ako se radi o velikom tumoru, mogu se pojavljivati glavobolje, ali i poteškoće s vidom. Razlog za to je što tumor hipofize može pritiskati vidni živac koji se nalazi u njenoj blizini. U tom slučaju se mogu pojaviti vizualne manifestacije poput gubitka vida jednog vidnog polja, raspad stanica optičkih živaca i gubitak polovice vizualnog polja na jedno ili oba oka.

Glavobolje se mogu pojavljivati zbog rasta tumora i pritiska pa tako mogu biti iznimno nagle i uglavnom su neobjašnjive.

Bolesti hipofize mogu uzrokovati i centralni dijabetes čiji je simptom prekomjerno pijenje i prekomjerno mokrenje. Liječenje ove tegobe je uglavnom hormonsko ili s lijekovima.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Liječenje tumora hipofize

S obzirom na to da je veći dio tumora hipofize adenom ili nezloćudni, liječenje se uglavnom odnosi na reguliranje hormona i rješavanje simptoma tumora hipofize.

Uklanjanje tumora se preporučuje u većini slučajeva, no ne treba se uvijek izvoditi već je u nekim slučajevima dovoljno da se prati rast i razvoj te problematika koju uzrokuje. U slučaju uklanjanja, ono se odvija kirurškim putem nakon kojeg slijedi zračenje kod onih bolesnika kod kojih je vidljiva progresija tumora. Operacija tumora hipofize se vrši kroz nos. U svakom slučaju se osoba mora držati pod nadzorom.

Nakon operacije tumora hipofize osoba treba ostati u bolnici, a nakon operacije započinje nadomještanje pojedinih hormona. Također, važne su česte kontrole hormona štitnjače radi procjene potrebe za terapijom.

Liječenje tumora hipofize može uključivati nadoknadu hormona ili suzbijanje lijekovima. Određeni tipovi tumora hipofize mogu se tako izliječiti.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts