ISPRAVKA:“Amiški recept” nije lek protiv raka, visokog pritiska i holesterola

Portal  je datuma 29.04.2022 objavio tekst sa naslovom “NE KUPUJTE DŽABA TABLETE ZA VISOK PRITISAK I HOLESTEROL: Evo šta vam treba!” koji je u sadržao netačne informacije o navodnom prirodnom leku koji pomaže kod smanjenja holesterola, visokog krvnog pritiska i koji je efikasan kod čireva, prehlade, astme, artritisa, impotencije, raka. Ti navodi iz teksta nisu tačni. Takođe nije dokazano da ta prirodna mešavina može smanjiti nivo holesterola, ojačati imuni sistem i smanjiti nivo šećera u krvi.

Na osnovu analize portala “Raskrinkavanje.ba” sporni delovi su uklonjeni ili izmenjeni, a promenjen je i naslov teksta.

U članku je, naime, objavljena tvrdnja da “amiška mešavina”, između ostalog, leči rak. Hrana ne može da izleči rak, tako da ni zajedno ni pojedinačno, ovi sastojci nisu lek za rak, iako su studije pokazale da neki od ovih sastojaka imaju određeni stepen učinkovitosti. Tako je, recimo, u studiji iz 2012. godine navedeno da med ima neka antikancerogena svojstva u ćelijskim kulturama i životinjskim modelima, ali da ovi nalazi imaju i niz ograničenja te da studije nisu rađene na ljudima.

Limun, takođe, može da bude koristan, ali njegova efektivnost u lečenju raka nije dokazana. Slično je i s đumbirom. Na web stranici Nacionalne biblioteke za medicinu (PMC – National Library of medicine) dostupan je rad iz 2015. godine pod naslovom “Đumbir i njegovi sastojci: uloga u prevenciji i lečenju raka gastrointestinalnog trakta” u kojem je navedeno da su lekovita svojstva đumbira poznata hiljadama godina i da značajan broj in vitro i in vivo studija pruža dokaze da su đumbir i njegova aktivna jedinjenja delotvorni protiv širokog spektra bolesti, uključujući rak gastrointestinalnog trakta.

Takođe, u članku se navodi da “amiška mešavina” leči povišen krvni pritisak.

Hipertenzija je drugi naziv za povišen krvni pritisak, a to je stanje koje nastaje kada je sila koja gura krv kroz krvne sudove konstantno previsoka. Merenje krvnog pritiska uzima u obzir koliko krvi prolazi kroz krvne žile i količinu otpora na koji krv nailazi dok srce pumpa.

Lečenje hipertenzije uključuje i lekove propisane na recept i zdrave promene načina života. Ako se stanje ne leči, može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i moždani udar.

Neki lekovi za hipertneziju su iz grupe beta blokatora diuretika, ACE inhibitora, blokatora angiotenzin II receptora (ARB), blokatora kalcijumskih kanala i alfa-2 agonista.

Snižavanju visokog pritiska pomaže ishrana bazirana na velikom unosu voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina poput ribe. Osim toga, važno je održavati fizičku aktivnost.

Kompletnu analizu portala “Raskrinkavanje.ba” pogledajte ovde.

Similar Posts