NAJZDRAVIJI NAPITAK ZA JUTRO I PRAZAN STOMAK: Ima 3 PUTA VIŠE probiotika od jogurta i lako se vari

Da li znate koji mliječni proizvod ima mnogo više probiotika od jogurta?

Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Jogurt takođe sadrži vitamin B12, koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže nervnom sistemu da funkcioniše ispravno. Ipak, jedan mliječni proizvod ima tri puta više probiotika od jogurta, a u pitanju je kefir.

Kefir je fermentisano mlijeko koje poboljšava zdravlje crijeva, imunološkog sistema i digestivnog trakta. Ima nizak sadržaj laktoze, antibakterijski efekat, povoljno utiče na nivo holesterola u krvi, doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi, djeluje protiv povišenog krvnog pritiska. Zato je poželjno da znate tri ključne prednosti kefira:

Jača kosti

Kefir je bogat kalcijumom i vitaminom K2, koji pomažu u održavanju jakih kostiju i štite od preloma. Rezultati studije iz 2018. otkrili su da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, efekte koji mogu značajno smanjiti rizik od preloma.

Umiruje sistem organa za varenje

Hrana bogata probioticima umiruje probavne probleme. Pomaže u održavanju osjetljive ravnoteže mikroba u crijevima, a studije iz 2020. dokazale su da konzumacija probiotika može da smanji simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su gorušica, mučnina i bol u stomaku. Istraživači to prepisuju probioticima, koji podstiču imuni odgovor tijela tako što proizvode kratkolančane masne kiseline kao što je mliječna kiselina.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Ublažava stres

Prema riječima ljekara, konzumacija kefira može da ublaži anksioznost. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu “Molecular Psychiatry” uključivalo je studiju u kojoj su ispitanici praktikovali plan ishrane četiri nedjelje. Grupa na dijeti jela je hranu za dobro zdravlje crijeva poput kefira i jabuka, dok druga grupa nije mijenjala svoje navike u ishrani. Primijećeno je da je nivo kod prve grupe značajno opao, a zaključak je da zdrava ravnoteža crijevnih bakterija podstiče proizvodnju hormona zbog kojih se osjećamo dobro, poput serotonina.

Kefir može da se pije u prilično velikim količinama – gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže vari od od mlijeka – dok se kuvano mlijeko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mlijeka zadržava se 4,5 sata, a iz obranog mlijeka 3 sata.

(MONDO)

Similar Posts