Kumin i kim: Naučite ih razlikovati

Postoji mnogo nejasnoća kada je u pitanju korištenje kima i kumina, jer mnogi smatraju da je u pitanju isti začin. Kao rezultat toga stavljaju u hranu kim umjesto kumina, pa se pojavljuju dosta čudni recepti ne baš prijatnog ukusa.

U čemu je razlika?

Razlika je u tome što su u pitanju dva različita začina potpuno različitih ukusa.

Kumin

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Kumin (Cuminum cyminum, eng. Cumin) je biljka iz porodice štitarki (Apiaceae) koja vodi porijeklo od Istočnog Mediterana do Indije. Ono što se koristi kao začin je sušeno sjeme ove biljke koje se nalazi u njenom plodu. Koristi se i u cijelom i u mljevenom obliku.

Kumin se koristi još od davnina. Sjeme iskopano na arheološkim nalazištu u Indiji datira još od 2000. godine p.n.e. U starom Egiptu kumin se koristio kao začin i kao konzervans u mumifikaciji. Stari Grci su držali kumin na trpezarijskom stolu na sličan način na koji mi držimo sol i biber, a ta praksa se nastavlja i u Maroku.

kumin

Postoji nekoliko vrsta kumina a najpoznatiji su crni i zeleni kumin. U Indiji se kumin kao tradicionalni začin koristi hiljadama godina. Na Sanskritu kumin se naziva Đira (jeera) što znači onaj koji pomaže varenje. Pored problema sa varenjem, Ajurveda (indijska medicina) prepoznaje i druga ljekovita svojstva kumina, odnosno da je blagotvoran kod srčanih oboljenja, otoka, mučnina i hroničnih groznica. Određena istraživanja otkrila su i njegova anti-dijabetična, imunološka, anti-epileptična, anti-tumorna i antibakterijska svojstva. Koristi se kao pomoć i kod gubitka apetita, dijareje, povraćanja, edema i porodiljskih poremećaja.

Kumin možete dodati raznim jelima od povrća i mahunarki, varivima, čorbama, namazima. Ukoliko koristite cijelo sjeme, prvo ga ispecite na teflonu da otpusti aromu. U Indiji se kumin, kao i ostali začini, prethodno proprži na pročišćenom puteru (gi). Kumin u prahu se pravi tako što se sjeme ispeče bez masnoće (na teflonu ili nekoj drugoj šerpi ili tiganju koji se ne lijepi) i nakon što se potpuno ohladi, samelje se.

Kim 

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Kim (Carum carvi, eng. Caraway) je biljka također iz porodice štitarki (Apiaceae) koja vodi porijeklo iz Zapadne Azije, Evrope i Sjeverne Afrike. Kao začin se koristi sjeme ove biljke koje je dugačko oko 2mm i ima pet bljeđih godova (mnogi ga greškom nazivaju sjemenom, ali je ipak u pitanju plod). Raste prirodno kao samonikla biljka, a i gaji se.

Kim se koristi još od davnina. Neki izvori navode da je korišten i u kamenom dobu jer je pronađen među prahistorijskim iskopinama u južnoj Evropi. Rimski vojnici jeli su hljeb sa kimom,  Njemci su ga stavljali ispod kreveta svoje djece da ih zaštite od vještica, a nekada je korišten i u ljubavnim napicima da spriječi gubitak interesovanja voljene osebe. Prepisuju mu se mnoga ljekovita svojstva: pomaže kod nadimanja, gorušice, gubitka apetita i grčeva. Navodno potpomaže rad štitne žlijezde, koristi se za iskašljavanje, kontrolu mokrenja i ubija bakterije u organizmu. Žene ga koriste za regulisanje menstruacije, a dojiljama pomaže da oslobode mlijeko.

kim

Ukusom podsjeća na anis i ima jak miris od esencijalnih ulja koja sadrži u sebi. Uglavnom se koristi kao začin za hljeb, pretežno raženi, ali i druga peciva. Dodaje se kao začin povrću, mahunarkama, žitaricama, salatama, ali i slatkim jelima. Od njega se pravi i liker. Koristi se u sredstvima za ispiranje usta, a od njega se pravi i tečnost kojom se trlja koža da se podstakne cirkulacija.

Korijen ove biljke može da se priprema na isti način kao i korijen peršuna i šargarepe koji također pripadaju porodici štitarki (Apiaceae)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

U čemu je sličnost?

Sličnost je u tome što sjeme kumina i plod kima izgledaju veoma slično, dolaze iz iste porodice i neka od ljekovitih svojstava koja imaju se podudaraju.

Neki evropski jezici koriste isto ime za oba začina (u Hrvatskoj se oba začina nazivaju kumin), dok neki slovenski i uralski jezici kumin nazivaju Rimski kim. Postoji još jedan začin koji stvara konfuziju – crni kim (Nigella sativa) ali je u pitanju potpuno druga sorta.

Kako ih razlikovati?

Kada pomirišete kim osjetit ćete miris mentola, a kada pomirišete kumin osjetit ćete karakteristični orijentalni miris. Također, kim je malo krupniji i tamniji.

(zdravizalogaji.com)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts