KAKO IZGLEDA ŽIVOT NA NAJHLADNIJEM MJESTU NA SVIJETU: Temperature -71 °C, pogledajte slike (FOTO)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Selo Oymyakon u dalekoistočnom dijelu Sibira važi za najhladnije nastanjeno mjesto na planeti – najniža izmjerena temperatura tamo je -71,2 °C. Možete li da zamislite kako u takvoj “ledari” izgleda svakodnevni život?

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Oymyakon je rusko seoce u republici Saha, na obali rijeke Indigirke, u kojem živi oko 500 stanovnika.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Najniža izmjerena temperatura navodno je –71,2 stepena, dok prosječna temperatura u gradu zimi pada na -58 stepeni Celzijusa, ali tokom ljeta temperature mogu dostići i 25-30° Celzijusa. Vjetar puše vrlo rijetko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše.

Kako se selo nalazi blizu sjevernog pola, i dužina dana i noći tokom godine drastično varira — tokom decembra dan traje samo tri sata, a u junu čak 21 sat.
Uprkos svemu tome, zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici Oymyakona su poznati po dugovječnosti.
Ali, kako u tim ekstremima izgleda njihov normalan život?
russija
Za početak, nema mobilne telefonije, jer se uređaji smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju ugrijane garaže, automobile ne gase preko noći, jer ujutro ne bi ni mogli da ih upale.
Zbog problema sa zaleđenim cijevima, kanalizacija nema mnogo smisla, pa se toaleti, uglavnom, smještaju izvan kuća.
Živa se u termometrima zamrzava, čak i mastilo u olovkama, a kad se vrela voda sipa u šolju i prospe u vazduh, pretvara se u snježni oblak.
Jede se meso, uglavnom. Stanovništvo Oymyakona se najvećim dijelom bavi stočarstvom i ribolovom. Zbog izuzetno niskih temperatura i činjenice da se zemljište ledi do dubine od čak 1.500 metara, uzgajanje žitarica, voća ili povrća nije moguće, a u ishrani su, shodno tome zastupljeni divlji plodovi lokalnih biljnih vrsta.

Među lokalnim specijalitetima izdvajaju se mliječni proizvodi „hajak“ i „kjorčeh“, koji su slični puteru i sladoledu, kao i najpoznatije ojmjakonsko jelo — „stroganina“ (ostrugana svježe zaleđena riba).
U Oymyakonu postoji jedna prodavnica, dom kulture i sportski centar, škole i vrtić. Zanimljivo je da djeca idu u školu čak i kad temperatura padne na -50. Časovi se otkazuju za učenike od prvog do petog razreda samo ako temperatura padne na -52 stepena.
Okolina je bogata nalazištima i rudnicima zlata koji se eksploatišu, kao i izvorima tople vode, a turisti koji zalaze u ove krajeve – uglavnom to čine da bi testirali sopstvene granice.
Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts