KAD PREĐE 30 GODINA: Svaka žena treba da jede čia sjeme! Evo zašto!

Čist izvor energije.

Čia sjeme je sinonim za zdravu ishranu. Pored toga što ga možete dodavati jelima i salatama, čia sjeme se dodaje i raznim receptima za smuti, ovsene kaše, a od njega se pravi i puding.

Zahvaljujući nutrijentima, čia sjemenke su dobile epitet supernamirnice iz više razloga:

Bogate nutrijentima

Ove sjemenke se u ishrani koriste još iz doba drevnih Maja i Asteka. A kako navodi Ljepota i zdravlje, stari narodi koristili su ih i u ishrani i u dnevnoj rutini ljepote. Danas, znamo da dvije kašike čia sjemenki sadrže 138 kalorija, 4,7 grama proteina, 9,8 grama vlakana, 14% dnevne potrebe za kalcijumom, 12% dnevne potrebe za gvožđe, a uz to sadrže i magnezijum, fosfor, cink, omega 3 masne kiseline kao i vitamine grupe B.

Antioksidanti

Ove sjemenke su odličan izvor antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale te čuvaju naš imuni sistem. Antioksidanti u čia sjemenkama posebno povoljno djeluju na srce i jetru, regulišu krvni pritisak i imaju antikancerogena svojstva.

Gubitak viška kilograma

Zahvaljujući vlaknima i proteinima, čia sjemenke preporučuju se u svakom režimu ishrane, a naročito kod osoba koje žele da izgube višak kilograma. Dijetetska vlakna povoljno djeluju na sagorijevanje kalorija, a dugo nas čine sitima, te nemamo napade gladi.

Zdravlje kostiju

Ove sjemenke sadrže i brojne nutrijente koji održavaju kosti jakim i zdravim, a to su, između ostalih, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala, kako navodi Ljepota i zdravlje, da čia sjemenke regulišu nivo šećera u krvi, a pretpostavlja se da do toga dolazi zbog količine vlakana.

Lako se uključuju u ishranu

Budući da je ukus gotovo neprimjetan, ove sjemenke vrlo lako možete dodati bilo kom jelu, počev od variva, preko smutija i kolača. Mogu se jesti i sirove ili potopljene u vodu, mlijeko ili sok. Budući da ispuštaju sluz koja zgušnjava, čia sjemenke su i odlične u pripremi zdravih sladoleda i pudinga.

novi.ba/stil.rs

Similar Posts