Jovanka je majka hrabrost za volanom: Ima 4 djece, vozi kamion po Evropi, a sada je jednim statusom svima zapušila usta! (FOTO)

Mene omalovažavaš kako sam glupa jer radim ovaj posao, a ne znaš u kružni tok da uđeš kako treba. Mene omalovažavaš što vozim kamion, a ne znaš gdje sve imaš granične prelaze da izađeš iz svoje države’

– Ja sam ona koja te “pušta” da se uključiš u saobraćaj dok izlijećeš iz zaustavne trake kao da letiš sa svemirskim brodom a ne autom, blicam ti i skidam nogu sa gasa, a ti pritom kontaš “daleko je kamion, ne može on mene stići”. Ti nemaš pojma da sam ja “teška, duga, široka”, da ja ne smijem naglo, niti brzo da kočim. Stoti dio sekunde “moje nepažnje” košta života, tvog ili mog – riječi su Jovanke Mišurić iz Doboja, koja je svojim statusom u grupi Vozači kamiona pokrenula brojne komentare, a kada pročitate njene riječi do kraja vjerovatno ćete se i vi malo zamisliti i shvatiti koliko je ova žena u pravu.

Jovanka Joka Mišurić (40) jedna je od rijetkih žena koja vozi kamion i svakodnevno se širom Evrope susreće sa raznim “nezgodnim situacijama”. Kako kaže “preko glave joj je nesavjesnih vozača koji potcjenjuju kamiondžije a nisu svjesni koliko od njih zavise”, piše “Telegraf.rs“

Za ovu ženu ne postoji riječ nemoguće, ona ne zna za prepreke. Jovanka je majka četvoro djece, koje sama odgaja. Bivši suprug joj je preminuo prije šest mjeseci, od tada sama brine o djeci od kojih najmlađe ima 12 godina.

Foto: Facebook, Joka Mišurić

Kako kaže radila je “sve i svašta”, od nadničarenja, u šumskim gazdinstvima, konobarisanja, pečenja roštilja u vrelim ljetnjim danima, obijanja pragova kao trgovački putnik, a nije imala dana radnog staža, onda je odlučila da promijeni nešto u svom životu – krenula je da vozi kamione.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

U početku je naišla na protivljenje porodice zbog svoje odluke, najviše iz straha za njenu bezbjednost, dok je društvo reagovalo potcjenjivački i šovinistički.

– Tolika je diskriminacija da je to strašno. Na Zapadu žene voze brodove i avione, a kod nas ne može kamion. Svugde u svijetu žena što više zna – više je cijenjena, a samo ovdje Joka luda. Kad sam polagala vozački ispit, takve neprijatnosti sam doživljavala da sam pitala instruktora jesam li možda vanzemaljac – rekla je Joka.

Foto: Facebook, Joka Mišurić

Jokin status vam prenosimo u cijelosti.

– Ja sam žensko, ali izgleda neko divlje žensko. Ja sam ona koja te “pušta” da se uključiš u saobraćaj dok izlijećeš iz zaustavne trake kao da letiš sa svemirskim brodom a ne autom, blicam ti i skidam nogu sa gasa, a ti pritom kontaš “daleko je kamion, ne može on mene stići”. Ti nemaš pojma da sam ja “teška, duga, široka”, da ja ne smijem naglo, niti brzo da kočim. Stoti dio sekunde “moje nepažnje” košta života, tvog ili mog.

Da, ja sam ona koja kad skreće gdje je uska ulica, a ti kao kakav Bog, prestrojio se, nalaktio se na volan i gledaš kako se ja mučim da ne nagazim na ivičnjak ili ne dao dragi Bog da tebe “zakačim zadnjim krajem šlepe. Da, ja sam ona koju ti dok zaobilaziš psuješ majku, ti misliš da ja ne vidim u svom retrovizoru dok rukama nervozno mlataraš.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Ja sam ona, koja vozi kamion od 40 tona. Tamo gdje imaju samo dvije saobraćajne trake, gdje je klizavo ili uzbrdo ja idem sporo, a ti meni psuješ sve po spisku jer za Boga milog, ja sam “metiljavo nesposobno žensko” koje nema pojma ni o čemu. Ne znaš ti da nije isto uz to isto brdo ići autom i kamionom. Ja sam ona koja prevozi i lomljivo, stakleno, visoko,skupo,teško… Znam ja, da nama mnogi “krpe po redu sve”, jer vozači kamiona su “bahati ljudi”.

Tamo gdje je zabrana preticanja za kamione, ti ideš ispred mene ispod ograničenja, onda kad ti blicnem da ili voziš ili da se skloniš, ti meni srednji prst pokazeš, vidim ja to, samo ne dam da me takvi izbace iz takta, ništa se ti ne brini. Kad neko od vozača na stranici pita za neki savjet, najviše se javljaju oni koji nemaju veze nikakve sa saobraćajem.

Meni lično kažeš kako sam “glupa”, ako je tako a zašto me zoveš u gluho doba noći i pitaš “a je li Joko, treba li meni viza da idem u Sarajevo?” Mene omalovažavaš kako sam glupa jer radim ovaj posao, a ne znaš ući kako treba u kružni tok. Mene omalovažavaš što vozim kamion, a ne znaš gdje sve imaš granične prelaze da izađeš iz svoje države.

Svi rade ovaj posao što ili ga vole ili moraju. Kad pročitam ono “nije ni za kakvog drugog posla, nego da vozi” ili ono “ma glup kao vozač” smuči mi se. Nije ovaj posao sjesti i voziti. Ako niste znali, ovaj posao može raditi samo neko ko je snalažljiv. Oni koji voze savršeno dobro znaju o čemu ja ovdje pišem. U ovom poslu nisu bitni sati, minute, a ponekad i sekunde su važne.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Kad izađem iz kamiona, okrećeš glavu od mene. Kao “vozači smrde, to se danima ne kupa”, ma bježi tamo! Koliko vozača znam uredniji su od većine. Čast onima koji cijene i poštuju ovaj posao.

Ne moraš da me žališ, cijeniš, niti poštuješ, ali ni pod razno ne smiješ da me omalovažavaš. Kada neko pita za neki savjet, ako nemaš nešto pametno da kažeš, bolje je ćuti. Jer kad nekog javno poniziš, ti misliš da si frajer. E pa nisi – obično si govedo!

I ko kaže da vozači nemaju školu?! Da, nemamo mi školu, ali zato me pitaš “Joko, gdje si, kad ti kažem evo me blizu Štutgarta, a ti meni kakvo je vrijeme u Austriji!?!”

Na to se samo nasmijem, jer šta drugo da uradim na tvoje riječi. Manite se vi svi koji ne razumijete ovaj posao, radite svoj posao. Mi sigurno nećemo dirati u vašu profesiju, jer nemamo kada, valja stići na sve utovare i istovare – napisala je Joka.

Foto: Facebook, Joka Mišurić

– Ja pošteno radim svoj posao i zarađujem za svoju djecu, ne tražim ni od koga ništa. Samo malo poštovanja i razumijevanja, a ako ne mogu ni toliko, onda bar nek gledaju svoja posla. Gdje god dođem nailazim na podsmjeh. Ali se trudim da me to ne dotiče, ipak to više govori o njima, nego o meni. Mada mi nekad prekipi, pa napišem po koju riječ, kao ovaj status gdje sam rekla sve što me je u tom trenutku “ležalo na duši” – ispričala je Joka.

Foto: Facebook, Joka Mišurić

– Kad je najteže ne treba odustajati, šta god želiš u životu bori se da to i ostvariš. Ako želiš da budeš dama bori se da budeš dama, ako želiš da voziš kamion bori se za to. Samo slijedite svoje snove i ostvariće vam se – ispričala je Jovanka.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts