IMATE LI OVAKVE IZBOČINE NA NOKTIMA – evo šta one znače: Doktorica otkrila i možda ćete se iznenaditi

Nokti se doimaju kao dio tijela s kojim se ništa osobito ne može dogoditi. Rastu, režemo ih, ponekad ih bojimo i to djeluje kao da je sve. Međutim, nokti nam mogu dati uvid u naše cjelokupno zdravlje.

Ako se nešto događa u našem tijelu, nokti bi nam se mogli početi mijenjati, ponekad razvijajući izbočine na površini. Ovisno o tome kako izgledaju te izbočine, postoje slučajevi o kojima bi se trebalo razgovarati s liječnikom.

Što znače vertikalni grebeni na noktima?

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Crte koje se protežu od dna nokta do vrha najčešći su oblik izbočina na noktima, koji pogađaju oko 20 posto odraslih osoba. U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja, kaže dr. Ivy Lee, dermatologinja sa sjedištem u Pasadeni u Kaliforniji.

Nokti su većinom izrađeni od keratina, proteina koji se također nalazi u kosi i vanjskom sloju kože. Na isti način na koji koža postaje suha i kosa postaje grublja, nokti se također mijenjaju s godinama jer tijelo teže zadržava vlagu.

Ostale promjene na noktima

“Ako primijetite druge promjene na noktima, poput lomljenja ili promjene boje, možda biste se trebali posavjetovati s liječnikom”, kaže dr. Lee. U rijetkim slučajevima, izbočine na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema, prema istraživanju Indian Dermatology Online Journala.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Što znače horizontalne pruge preko noktiju?

“Poznate i kao Beauove linije, mogle bi signalizirati bolest ili samo biti ostatak stare ozljede”, kaže dr. Lee. “Nastaju jer postoji privremeni prekid rasta noktiju u proksimalnom matriksu nokta, gdje se nokat stvara”, kaže ona. “Najčešće su benigne i uzrokovane mehaničkim traumama: manikurama, zaglavljivanjem prsta u vratima itd.”

Ponekad, međutim, upućuju na kožnu bolest poput ekcema, psorijaze ili kronične paronihije, stoga je potrebno pregledati kožu i vrhove prstiju za znakove crvenila i osipa.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Simptom većih zdravstvenih problema

Izbočine na noktima ne moraju samo imati veze s problemima s kožom, one također mogu biti znak drugih problema. Na primjer, prekomjerna ili nedovoljno aktivna štitnjača može utjecati na hormone zadužene za rast noktiju, kože i kose, što u nekim slučajevima rezultira izbočenim noktima.

Ako se na svih 20 noktiju na rukama i nogama istovremeno razviju Beauove linije, to bi čak mogla biti infekcija poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, kao i problemi sa srcem, jetrom ili bubrezima, prema istraživanju časopisa Indian Dermatology.

“Ako su vaši izbočeni nokti postali tanji, rascijepljeni, promijenjeni u boji ili deformirani, odmah zakažite posjet svom dermatologu kako biste otkrili dno problema”, kaže dr. Lee.

(Index.hr)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts