HITNO JE IZBACITE, 1 NAMIRNICA JE GLAVNI UZROK DEBLJINE: Stvara masnoću na stomaku i ugrožava zdravlje

Naučnici su otkrili da je masnoća na stomaku, poznata i kao visceralna masnoća, najštetnija vrsta masti. Naime, visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, rezistencije na inzulin, pa čak i određenih karcinoma, smatraju stručnjaci iz Univerziteta Johns Hopkins.

Iako je vježbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje masnoća na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, vaša prehrana također igra veliku ulogu u veličini vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave prehrane bogate cjelovitom hranom, možete spriječiti nakupljanje masnoća na stomaku.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

Jedna od namirnica koju je nauka usko povezala s masnoćama na stomaku je bijeli hljeb.

U jednoj su studiji istraživači sa Univerziteta Tufts oko dvije godine pratili prehrambene navike 459 sredovječnih osoba. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa po načinu prehrane. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je važnu razliku: dok su oni učesnici koji su jeli tipičnu američku prehranu “od mesa i krompira” dobili najviše ukupne težine, ona je bila ravnomjernije raspoređena po cijelom tijelu.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

S druge strane, ljudi koji su jeli najveću količinu bijelog hljeba i druge visoko rafinirane namirnice dobili su najviše masnoća na stomaku.
U zasebnom pregledu British Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da jedenje manje bijelog hljeba, kao i mediteranska prehrana može pomoći smanjiti količinu kilograma i masnoće na stomaku koje biste s vremenom mogli dobiti.

Studije koje povezuju bijeli hljeb s masnoćom na stomaku promatraju se, što znači da bi mogle samo pokazati da postoji veza između konzumacije bijelog hljeba i masti na stomaku, a ne zašto bijeli hljeb dovodi do masnoće na stomaku. Međutim, istraživači imaju nekoliko teorija.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Kao prvo, bijeli hljeb ima puno kalorija i jednostavnih ugljikohidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, bijeli hljeb klasificiran je kao hrana s visokim glikemijskim indeksom (visokim GI). Studije pokazuju da konzumacija hrane s niskim GI rezultira osjećajem sitosti nego kada jedete hranu s visokim GI. Drugim riječima, hrana s visokim udjelom GI jednostavno vas ne zasiti kao što to čini druga hrana, što može prouzrokovati prejedanje i debljanje, piše Živim.gloria.hr.

hljeb

Drugi način na koji bijeli hljeb može uzrokovati debljanje i salo na stomaku je taj što potiče oslobađanje inzulina u tijelu. Inzulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljikohidrata, oslobađa se više inzulina i vjerovatno će se više glukoze pohraniti kao masnoća i mast na stomaku.

Istina je da je bijeli hljeb povezan s povećanim rizikom od masnoće na stomaku, ali to ne znači da ga kompletno morate izbaciti. Integralni hljeb s puno vlakana zapravo je povezan s manje sala na stomaku kada se konzumira uz zdravu prehranu, prenosi “Radio Sarajevo”.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts