• Pet. pro 2nd, 2022

Dječak (2) je preživio užasnu eksploziju u kuhinji – majka upozorava na ovaj popularan način kuhanja

Dječak je preživio užasnu eksploziju u kuhinji nakon što je eksplodirao parni lonac. Majka upozorava roditelje na ovaj način kuhanja.

Nakon što je električni parni lonac uzrokovao teške opekline njezinom dvogodišnjem sinu Chayseu, Angela Bodily kaže da nikada više neće koristiti taj popularan način kuhanja.

Neki električni lonci na paru su postali jako popularni i alternativa običnom kuhanju. Majka iz Idaha, Angela Bodily je uživala u pogodnostima i lakoći korištenja lonaca na paru. No to se promijenilo nakon noćne more koju je njezina obitelj doživjela kada je jedan taj lonac eksplodirao.

„Voljela sam ih. Stvarno sam ih voljela“, rekla je Angela, „Stalno sam ih koristila. Ne znam hoću li ih ikada moći ponovno koristiti.“

Eksplozija parnog lonca je ozlijedila dijete

Angela je odlučila napraviti meso u parnom loncu za obiteljski ručak u nedjelju. Upalilo se pokazno svijetlo dajući znak da je hrana gotova. Angela je tada prošla proces otpuštanja pare iz lonca.

Tada je maknula poklopac i stavila ga na šank. U to je vrijeme njezin dvogodišnji sin Chayse dotrčao i uhvatio se za njezinu nogu.

  BUDE VAS NOĆU GRČEVI U LISTOVIMA? Organizam vas upozorava na opaku bolest, SIMPTOM KOJI NE SMIJETE IGNORISATI Share

„Krenula sam uzeti šalicu kako bi napravila umak“, rekla je Angela, „Tada se činilo da se napravio veliki mjehur i odjednom je sve eksplodiralo.“

Taj se mjehur stvorio ispod vrelog pečenog mesa te je mast i meso eksplodiralo po kuhinji.

„Bilo je kao da se gejzir aktivirao“, prisjeća se Angela, „Bila sam u šoku te sam vidjela svog sina kako se poskliznuo na tu vrelu hranu i ulje.“

Angelin suprug, Travis, je bio na vratima kada se dogodila nesreća. Odmah je uhvatio svog sina te ga je odveo u kupaonicu da mu skine užarenu odjeću.

Angelina je koža bolje podnijela eksploziju. Imala je samo 2 plika na nozi. No Chayse je zadobio teške opekline na 14% tijela.

„Otrčala sam u kupaonicu“, rekla je Angela, „Vidjela sam da mu koža otpada. Najgora stvar koju možete vidjeti jest da koža vašeg djeteta jednostavno pada s njegovog tijela.“

Foto: Gofundme

Dvogodišnjak je preživio eksploziju

U bolnici su liječnici odlučili premjestiti bebu u Centar za opekline gdje je proveo 12 dana na liječenju opeklina drugog stupnja.

„Prva tri dana smo stalno plakali“, rekla je Angela, „Bilo je jako teško.“

„Bilo je jako teško gledati ga takvog“, Travis se složio.

Dok su bili u Centru, Angela i Travis su čuli za priče drugih sličnih žrtava. Prije nego su otišli, kupili su 200 DVD-ova i donirali su ih Centru.

  „Nemojte misliti da se ovo ne može dogoditi i vama“: Žena koja se izgubila usred noći svjedoči o seksualnom napadu

Nakon gotovo dva tjedna u bolnici, Chayse je bio sretan što se vraća kući. Iako ih je čekalo još mnogo terapije i brige za rane kod kuće, njegovi su roditelji bili sretni što je preživio taj užasan događaj.

Još uvijek nisu sigurni zašto je došlo do eksplozije te se Angela nada da će njihova priča navesti druge da budu još oprezniji. Njezino upozorenje ne treba zanemariti.

Kako sigurno koristiti parni lonac

Druga djeca i odrasli su prošli kroz slična iskustva. U 2018. godini, šestero je ljudi zadobilo opekline drugog i trećeg stupnja prije nego je jedna vrsta parnog lonca povućena iz prodaje.

Tvrtke koje proizvode te uređaje sigurno ne žele nikome naštetiti. No proces u kojem se u loncu zadržava vrela para može predstavljati opasnost ako se lonac ne koristi pravilno. Važno je obratiti pozornost na upozorenja kako se opasne situacije ne bi događale.

Sigurnosna upozorenja:

– Pravilo napuniti – premalo ili previše hrane/tekućine može dovesti do stvaranja velikog pritiska unutar lonca. Pratite upute i napunite lonac na pravilan način. Koristite samo sastojke odobrene u receptu jer neka hrana može proizvesti pjenu koja zatvara zračne ventile.

– Čvrsto zatvorite poklopac– jako dobro pripazite da je poklopac pravilno zatvoren i zaključan te da nema nikakvih opstrukcija zatvaranju prije nego pritisnete bilo koji gumb za početak kuhanja.

  DIJETA ZORANE MIHAJLOVIĆ: Zahvaljujući ovom režimu ishrane, ministarka se prepolovila (JELOVNIK)

– Nemojte zavirivati – nikada ne otvarajte lonac prije nego se završi proces kuhanja ili prije nego pravilno uklonite paru. Ako vam je teško otvoriti poklopac onda je on još uvijek pod tlakom. Slijedite upute za uklanjanje pare.

– Budite na sigurnoj udaljenosti – Držite lonac podalje od djece i na sigurnoj udaljenosti od vas. Uvijek budite oprezni kada otvarate lonac te mu nemojte približavati ogoljele dijelove tijela.