Bivši ruski šef diplomacije: Putin nije lud. Ovo su razlozi zašto je napao Ukrajinu

Bivši ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev, koji je služio pod predsjednikom Borisom Jeljcinom, objavio je na Twitteru kratku analizu invazije u Ukrajini. Kako kaže, Putin nije poludio, već je vrlo racionalan.

U nastavku prenosimo njegovu analizu:

Prije svega, želim istražiti odakle je počelo preispitivanje Putinove racionalnosti. Mislim da je počelo jer većina ljudi, osobito na Zapadu, njegovu odluku da napadne Ukrajinu smatra krajnje iracionalnom. Ne slažem se. To je užasno, ali nije iracionalno.

Da bismo razumjeli zašto je invazija bila racionalna odluka za Putina, moramo se staviti u njegove cipele. Tri vjerovanja spojila su se u isto vrijeme u njegovom proračunu:

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

1. Stanje Ukrajine kao zemlje
2. Stanje ruske vojske
3. Geopolitičko stanje Zapada

Stanje Ukrajine

1. Stanje Ukrajine. Putin je proveo posljednjih 20 godina vjerujući da Ukrajina nije prava nacija i da bi, u najboljem slučaju, trebala biti satelitska država. Majdan je okončao svaku nadu da će Ukrajina ostati neovisna i prokremljska zemlja. Mislio je da iza toga stoji Zapad.

Ako se ukrajinska vlada ne može zadržati neovisnom i prokremljskom, kako je zaključio, onda će je otvoreno prisiliti na to. Također je počeo vjerovati vlastitim propagandistima da Ukrajinom upravlja nacističko-banderovska hunta. Savršen izgovor za “denacificiranje” Ukrajine.

Ruska vojska

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

2. Ruska vojska. Kremlj je proveo posljednjih 20 godina pokušavajući modernizirati svoju vojsku. Velik dio tog budžeta je ukraden i potrošen na mega-jahte na Cipru. Ali kao vojni savjetnik ne možete to prijaviti predsjedniku. Pa su mu umjesto toga prijavili laži. 

Zapad

3. Zapad. Ruska vladajuća elita vjerovala je vlastitoj propagandi da je predsjednik Joe Biden mentalno nesposoban. Također su mislili da je EU slaba zbog toga što su njezine sankcije 2014. bile slabe. A onda je SAD pokvario svoje povlačenje iz Afganistana, učvrstivši ovu priču.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Ako vjerujete da je sve tri gore navedeno istinito i da vam je cilj vratiti slavu Ruskog Carstva (što god to značilo), onda je savršeno racionalno izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Pogriješio je u sva tri razloga, ali to ga ne čini ludim. To je jednostavno pogrešno i nemoralno.

“Prijetnja nuklearnim ratom još je jedan primjer Putinove racionalnosti”
Dakle, po mom mišljenju, on je racionalan. S obzirom na to da je racionalan, čvrsto vjerujem da neće namjerno upotrijebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namjerno jer neselektivno granatiranje u blizini nuklearne elektrane može uzrokovati nenamjernu nuklearnu katastrofu u Ukrajini.

Napravit ću korak dalje. Prijetnja nuklearnim ratom još je jedan primjer njegove racionalnosti. Kremlj zna da može pokušati izvući ustupke, bilo od Ukrajine ili Zapada, zveckanjem nuklearnim oružjem.

Konačni zaključak ovdje je da Zapad ne bi trebao pristati na bilo kakve jednostrane ustupke ili previše ograničiti svoju potporu Ukrajini zbog straha od nuklearnog rata”, napisao je.

(Index.hr)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts