BILJKA KOJA LIJEČI DEPRESIJU, TJERA STRES, UMIRUJE NAPETE NERVE…

Kantarion se koristi kao antidepresiv, sedativ i antibiotik. U poslijednje vrijeme kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a brojna naučna istraživanja potvrđuju ovakvu upotrebu
Kantarion – Hypericum perforatum, odnosno kantarion je biljka koja raste po pašnjacima, livadama, uz puteve i na napuštenim zemljištima. Biljka je zeljasta, uspravne stabljike sa veoma razgranatim gornjim dijelom. Listovi su sitni, nasuprotni, jajasti i bez peteljke. Na vrhu stabljike nalaze se zlatnožuti cvijetovi, bogato razvijeni, koji čine cvasti. Može narasti i do 70 cm u visinu. Skupljamo gornji dio biljke od jula do septembra. Sušimo ga u hladu, na tavanu. Drugi nazivi za ovu biljku su gospina trava, ivanje zelje, krv sv. Ivana, gorač, zvončić, strašno zelje, bogorodičina trava, sentjanzovka.

Kantarion se koristi kao antidepresiv, sedativ i antibiotik. U poslijednje vrijeme kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a brojna naučna istraživanja potvrđuju ovakvu upotrebu. Primenjuje se kod blagih i umerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a ima manje neželjenih dejstava. Koristi se kod depresije, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja, anksioznosti i sezonskih depresija. Za kantarion se kaže da je sunčev cvijet jer tokom godine sakuplja sunčevu svijetlost, a nama je daje u tamnim mjesecima. Stoga se čini opravdanom upotreba kantariona naročito u zimskom periodu kada smo skloni opadanju živodne energije i blažim oblicima depresije, upravo zbog nedostatka sunčeve svijetlosti.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

U Njemačkoj je kantarion odobren za upotrebu kod blagih i umjerenih depresija i ne može se naći u slobodnoj upotrebi kao kod nas. Razlog je u tome što kantarion veoma često interaguje sa drugim lijekovima i pospješuje njihovo ubrzano izlučivanje iz organizma jer ubrzava metabolizam. Ne smije se koristiti sa benzodiazepinima, imunosupresantima, antiaritmicima, beta-blokatorima i blokatorima kalcijumovih kanala, statinima, kontraceptivima. U kombinaciji sa antidepresivima i opijatima može biti opasan po život. Ranije se smatralo je da glavna akrivna supstanca kantariona hipericin, međutim najnovija istraživanja ukazuju na to da dejstvo kantariona umnogome zavisi i od drugih njegovih komponenti, naročito od hiperforina. Ova supstanca djeluje tako što sprečava razvoj penicilin i meticilin-rezistentnih Staphylococcus aureus. Novija istraživanju ukazuju i na pozitivne efekte ove supstance u liječenju alkoholizma. Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu radi uvođenja u san i održavanja sna, pa je tako određeno kako kantarion djeluje kod nesanice.

Kantarion takođe smanjuje i upalne procese kože. Kantarion djeluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija. Potrebno je voditi računa kod primene kantariona u ljetnjim mjesecima jer je fotosenzitivan i može odreagovati sa sunčevom svetlošću kod spoljnje upotrebe. Dakle, ukoliko ga primjenjujemo u ljetnjim mjesecima nije poželjno da nam koža bude izložena sunčevim zracima jer mogu nastati opekotine. U narodnoj medicini kantarion se koristi u obliku čaja kod bolesti jetre, bubrega, želuca, čira na dvanaestopalačnom crijevu i kod ženskih bolesti.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

Čaj se priprema tako što se kašičica sušene biljke prelije sa 2 dl proključale vode. Uzima se ujutru prije jela i uveče pred spavanje po šolja.
Čaj od kantariona blagotvorno deluje kod: menstrualnih bolova, blage depresije, poremećaja raspoloženja u menopauzi, nesanice (čaj se pije uveče,prije spavanja), gastritisa i čira na želucu, bolesti jetre, upale mokraćne bešike, inkontinencije kod odraslih i noćnog mokrenja kod dece, infekcija usne duplje.

Kada se dvije kašike ove biljke prelije sa 3dl vode i ostavi da odstoji 12 do 16 sati dobija se lijek za sve unutrašnje bolesti. Šoljica sa malo meda svaki dan , duže vrijeme učiniće da nestanu bolovi u zglobovima i leđima, problemi sa reumom, otekline i iščašenja. I naravno svima poznato ulje od kantariona, dobija se tako što se u bocu stavi četiri jedaće žlice isjeckanog sviježeg kantariona i to se prelije sa pola litre maslinovog ulja, hladno cijeđenog. Ostavi se da stoji na suncu 40 dana, a potom se procijedi i čuva u tamnoj bočici. Ovakvo ulje može trajati do dvije godine. Ovo ulje se koristi kod liječenja svih vrsta opekotina na koži, ali se koristi i za masiranje kod bolova u zglobovima i leđima, kao i kod reume.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Poznato je i da ulje kantariona može pomoći i pri uklanjanju akni, tako što se svako veče pred spavanje lice očisti i ulje se namaže na problematična područja. Budući da je ulje prilično masno, možemo izraditi i kremu od kantariona. Na 2dl ulja doda se 20 g istopljenog voska. Možemo koristiti domaći žuti vosak, a možemo kupiti i bijeli u apoteci. Može se nasuti i malo eteričnog ulja u ovu smijesu ukoliko želimo da krema ima i lijep miris. U te svrhe se može upotrijebiti bilo koje eterično ulje biljaka kao što su lavanda ili ruzmarin. Uliti u bočicu ili kutijicu koju smo namjenili za ovu kremu i ostaviti da se ohladi. Ova krema se može koristiti i svaki dan za njegu kože, jer kantarion povoljno utiče i na ten.

Napomena

Kantarion ne bi trebalo da koriste trudnice i mala djeca.
Potrebno je konsultovati se sa ljekarom o upotebi kantariona zbog interakcije sa drugim lijekovima.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts