Biden: Putin nema pojma što mu se sprema

Američki predsjednik Joe Biden održao je tradicionalni govor o stanju nacije u Kongresu. 

Za rusku invaziju na Ukrajinu je rekao da je bila ničim izazvana, a ruskog je predsjednika nazvao diktatorom, kazavši da Putin nije očekivao odgovor Zapada. “Sloboda će uvijek pobijediti tiraniju”, poručio je.

“Putin je izoliraniji od svijeta nego ikada”

“Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomaciji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće”, rekao je Biden. “Putin je pogriješio. Bili smo spremni”, dodao je.

“Putin je sada izoliraniji nego ikad od ostatka svijeta jer su u borbi protiv autokracije demokracije na spoju”, kazao je Biden, najavljujući zabranu zračnog prostora Sjedinjenih Država ruskim zrakoplovima, kao što su to učinile i Europska unija i Kanada. 

“Prije šest dana ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je uzdrmati same temelje slobodnog svijeta, misleći da bi ga mogao natjerati da se podvrgne svojim prijetnjama. Ali, gadno se preračunao kad je napao Ukrajinu. Mislio je da bi se mogao zaletjeti na Ukrajinu i da svijet neće reagirati. Umjesto toga, susreo se sa zidom snage koji nikada nije očekivao ili zamišljao. Upoznao je ukrajinski narod”, rekao je Biden.

“Mjesecima smo se pripremali, sklapali savezništva… Putin je sada izoliran od svijeta najviše nego što je ikada bio jer su u borbi protiv autokracije ujedinjene demokracije”, dodao je. 

“Skupa sa saveznicima upravo uvodimo oštre sankcije, ruska ekonomija je uništena, propada, a za to je odgovoran samo Putin, nitko drugi.”

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Uklonila sam bore u svojoj 60. godini jednostavno preko noći


Sponsored by logo

“Mi, SAD, stojimo uz ukrajinski narod”

Biden se osvrnuo i na Ukrajinu, iskazao je solidarnost za ukrajinski narod, za što je dobio ovacije demokrata i republikanaca. Pozvao ih je da u dvorani Kongresa ustanu u znak potpore Ukrajini.

“Ukrajinci inspiriraju svijet. Građani blokiraju tenkove svojim tijelima, svi, od studenata do umirovljenika, postali su vojnici i brane svoju domovinu.”

“U ovoj borbi predsjednik Zelenskij rekao je u svom govoru u Europskom parlamentu “da će svijetlo pobijediti tamu”. Ukrajinska veleposlanica u SAD-u večeras je ovdje i sjedi s prvom damom”, rekao je Biden pa nastavio:

“Neka svatko od nas večeras ovdje, u ovoj dvorani, ako može stajati, stane i pošalje potporu Ukrajini.”

Dobio je bučne ovacije, a neki su nosili plavo-žute boje u znak podrške Ukrajini. 

Ukrajinska veleposlanica u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova stajala je uz prvu damu Jill Biden dok je dvorana pljeskala, držeći zastavu svoje zemlje.

“Mi, Sjedinjene Američke Države, stojimo uz ukrajinski narod”, rekao je Biden.

“Ovo je pravi test. I trebat će vremena. Stoga nastavimo crpiti inspiraciju iz željezne volje ukrajinskog naroda. Našim sugrađanima, ukrajinskim Amerikancima koji su izgradili duboku vezu između naše dvije nacije, stojimo uz vas”, rekao je.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Magično topljenje sala sa stomaka i bokova. Sve je jako jednostavno, uzmite


Sponsored by logo

“Putin je pokrenuo nasilje i kaos”

“Kroz povijest naučili smo lekciju, kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, onda izazovu još više kaosa. Zato je stvoren NATO savez, kako bi osigurao mir i stabilnost u Europi nakon Drugog svjetskog rata. SAD je član tog saveza zajedno s 29 drugih zemalja. To je bitno, američka diplomacija je važna”, rekao je Biden.

“Putin je pokrenuo nasilje i kaos. No iako može ostvariti dobitke na bojnom polju, dugoročno će platiti visoku cijenu”, dodao je. 

Biden je rekao da SAD namjerava krenuti za ruskim oligarsima koji podržavaju Putina.

“Večeras kažem ruskim oligarsima i korumpiranim čelnicima koji su izgradili milijarde dolara na ovom nasilnom režimu, dosta je bilo. Ministarstvo pravosuđa SAD-a okuplja radnu skupinu koja će istražiti ruske oligarhe zbog njihovih zločina”, kazao je.

“Zabranit ću ruskim avionima let kroz američki zračni prostor”

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha. 2 puta dnevno


Sponsored by logo

Biden je također rekao da SAD, zajedno s još 30 zemalja, radi na puštanju 60 milijuna barela nafte iz pričuvnih rezervi diljem svijeta.

“Bit ćemo dobro, bit ćemo dobro”, ponovio je. “Putinov rat u Ukrajini oslabit će Rusiju, ali će ostatak svijeta učiniti jačim.”

Kao što se najavljivalo i ranije, Biden je potvrdio da će zabraniti ruskim zrakoplovima let nad američkim zračnim prostorom. 

“Večeras najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolirajući Rusiju i dodatno pritišćući njihovo gospodarstvo”, rekao je.

“Putin nema pojma što mu se sprema”, rekao je.

“SAD se neće upuštati u sukob s Rusijom u Ukrajini”

Biden je ponovio da SAD neće slati vojsku u Ukrajinu nakon ruske invazije. 

“Da budem jasan, naše snage nisu angažirane i neće se upuštati u sukob s ruskim snagama u Ukrajini.”

Umjesto toga, rekao je Biden, američke trupe raspoređene su po Europi, ne da se bore u Ukrajini, “već da obrane naše saveznike u NATO-u u slučaju da Putin odluči napasti Zapad”.

“U tu svrhu mobilizirali smo američke kopnene snage, zračne eskadrile, trupe brodova za zaštitu zemalja NATO-a, uključujući Poljsku, Rumunjsku, Latviju, Litvu i Estoniju”, dodao je.

(Index.hr)

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta učiniti ako se na tijelu pojave papilomi, bradavice, madeži ili crvene tačke

Ovo čisti krvne sudove kao ludo! Ujutro skinite sa sebe 2 kg krvnih ugrušaka…


Sponsored by logo

Similar Posts